Voor artsen

Geachte collega,

Welkom op onze website!

We hopen u inzicht te geven in onze werkwijze en enkele praktische richtlijnen te kunnen bieden voor de meest voorkomende onderzoeken en neurovasculaire behandelingen. Voor aanvullende vragen, het overleggen van een neurovasculair geval of als u een afspraak wilt maken voor uw patiënt, dan vind u onze gegevens op de contact pagina van deze artsen toegang.

Voor praktische informatie over de aandoeningen en behandelingen verwijzen we u naar de specifieke pagina op de patiënten informatie website. In het navolgende kunt u praktische informatie vinden over de cerebrale angiografie, de embolisatie behandeling en een verwijzing.

Met collegiale groet,

Het NVCA team

Richtlijnen

Enkele richtlijnen voor het cerebrale angiografie onderzoek

Voor een cerebrale angiografie dient de patiënt niet nuchter te zijn, maar mag een licht ontbijt en medicatie innemen. Antistolling (aspirine, plavix, fraxiparine etc) dient tijdig gestopt te zijn, tenzij dit niet mag, maar dan vernemen we dit graag. De opname is op de dagkliniek met een overnachting. Na de angiografie heeft de patiënt bedrust tot de volgende morgen. De patiënt moet rekenen op 3 dagen werkonbekwaam te zijn. U krijgt zowel een verslag van het onderzoek van de interventioneel neuroradioloog, als een brief van de ziekenhuis opname. We stellen het op prijs als de patiënt een verwijsbrief heeft met uw contactgegevens zodat we de uitslag van het onderzoek met u kunnen bespreken indien nodig.

Enkele richtlijnen voor de embolisatie behandelingen

Patiënten worden voor 3 dagen opgenomen, inclusief een dag op intensieve zorgen aansluitend aan de ingreep. De patiënt moet rekenen op een week werkonbekwaam te zijn. De meest voorkomende last de eerste dagen is een drukgevoel in de lies. Afhankelijk van de aandoening kunnen er meer specifieke klachten zijn. Soms dient de patiënt na de ingreep antistolling in de vorm van aspirine of clopidigrel te nemen voor kortere of langere tijd. We testen de respons op de antistolling zodat de patiënt adequaat is ingesteld. Indien de ingreep met complicaties gepaard gaat wordt u hiervan direct op de hoogte gebracht.

Aangezien het om specifieke behandelingen gaat en de opvolging ter voorkoming van complicaties op termijn specifieke aandacht behoeft, zien we ter controle patiënten terug na ongeveer 6 weken op onze neurovasculaire raadpleging en wordt een angiografische controle uitgevoerd. Daarnaast wordt iedere patiënt met nadruk gevraagd om ook opgevolgd te worden door de verwijzende arts en vragen wij de patiënt hiervoor een afspraak te maken.

Enkele richtlijnen voor een verwijzing

 

Wilt u een patiënt verwijzen voor een advies dan kunt u hiervoor een afspraak maken op de neurovasculaire raadpleging of angiografie afdeling (zie contact), ofwel kunt u één van de medewerkers van ons team rechtstreeks benaderen. Indien het gaat om aanvullende diagnostiek in de vorm van een angiografie en aanvullend advies dan kunt u best een afspraak maken op de angiografie afdeling. We zullen na het onderzoek met u contact opnemen om de uitslag te bespreken. Graag vernemen we in uw verwijsbrief op welke manier we u het best bereiken.

Antwerpse neurovasculaire meeting

Geregeld worden patiënten naar ons verwezen met neurovasculaire problemen. Om de samenwerking met de verwijzende artsen te verbeteren en te intensiveren, zouden we dan ook graag op regelmatige basis bijeen komen. Doel is om casuïstiek, problemen en andere aanverwante zaken op het gebied van neurovasculaire problematiek, met name die van cerebrale aneurysmata, AVM’s en stroke, op een informele manier met elkaar te bespreken, met het oog op een verbetering van de patiëntenzorg. Daarnaast kunnen we gezamenlijk nadenken over en participeren in research en studies.

De meeting wordt elke 3 a 4 maanden georganiseerd.

De eerste bijeenkomst was op 19 maart 2012.

Voor informatie of om patiënten aan te melden kunt u ons per e-mail bereiken via secr [dot] neurosurgery [at] uza [dot] be

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team neurovasculair centrum antwerpen (nvca)