Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Verpleegkundige op orthopedie: met het goede been uit bed

Verpleegkundige op orthopedie: met het goede been uit bed

Datum: 
05/10/2018

Ben je geopereerd aan je knie, heup, schouder, … of heb je een complexe botbreuk opgelopen na een verkeersongeval? Sybren Boone en zijn collega’s helpen je met de glimlach weer op de been.

06:00
Ik kom graag wat vroeger aan op het werk zodat ik me rustig kan omkleden en zonder stress aan de werkdag kan beginnen.
 
06:30
De nachtverpleegkundige brieft ons. Hoe verliep de nacht, welke patiënt moet welke onderzoeken ondergaan vandaag?
 
07:00
Ik begin aan mijn ronde met mijn medicatiekar en computer. Vandaag zijn we elk verantwoordelijk voor de verzorging van zeven patiënten. Ik ga eerst langs bij Roger, die gisteren een heupprothese kreeg. Ik meet zijn bloeddruk, hartslag, temperatuur, … en geef hem zijn ochtendmedicatie.
 
07:30
Op mijn computer zie ik hoe laat de patiënten worden opgehaald voor de fysiotherapie, röntgenfoto’s ... Martine kreeg vorige week een nieuwe knie. Straks brengt de ziekenwagen haar naar Revarte, het revalidatiecentrum, dus ik help haar eerst wassen.
 
08:00
Terwijl de zorgkundigen het ontbijt ronddelen, loop ik langs bij Brahim. Hij heeft een botinfectie en krijgt antibiotica toegediend. Omdat hij aan een infuus ligt, heef Brahim hulp nodig bij het uit- en aankleden.
 
08:15
Een van onze jongste patiënten is Nathan, 16. Vier dagen geleden onderging hij een rugoperatie. De fysiotherapeuten komen hem vandaag voor de eerste keer uit bed helpen.
 
08:30
Na een zwaar motorongeval kwam Marco terecht op onze afdeling. Een vrachtwagen reed over zijn arm, en die kon niet meer gered worden. Tijdens de verzorging van zijn wonde peil ik naar zijn emotionele toestand. Hij lijkt het verlies van zijn arm een plaatsje te kunnen geven. Een warm contact kan heel wat betekenen in het herstelproces van de patiënt. Ik vind het belangrijk om daar tijd voor vrij maken.
 
10:10
Samen met de collega’s overlopen we hoe het met de planning staat en wie waar nog hulp kan gebruiken. Martine heeft ons bedankt voor onze zorgen met een hartverwarmend kaartje en een doos pralines, zo blijkt. Altijd fijn om te horen dat patiënten tevreden zijn over de zorg die ze van ons kregen.
 
10:20
De spoeddienst belt. Hebben we een bed vrij voor een patiënte die haar heup brak? We brengen de kamer van Martine in orde voor haar.
 
11:30
Na het afwerken van de wondzorg van mijn laatste patiënt, help ik de zorgkundige de gang op te ruimen. Ik leg de medicatie klaar voor de volgende 24 uur.
 
12:00
Na het uitdelen van de lunch aan de patiënten kan de eerste helft van het team gaan eten. Ik blijf met de andere collega’s boven en help de telefonische oproepen op de gang te beantwoorden. Intussen vul ik ook mijn patiëntendossiers verder in.
 
13:00
Ook wij nemen nu een halfuur lunchpauze. We gaan naar het personeelsrestaurant om even onze gedachten te verzetten.
 
13:30
Ik werk nog enkele dossiers af en haal de patiënte van de spoeddienst af.
 
14:00
Frank mag vandaag het ziekenhuis verlaten. Ik kijk zijn ontslagpapieren na. Daarna bezorg ik de laatste medicatie aan de patiënten.
 
14:30
Ik brief mijn collega van de late shift aan het bed van de patiënten. Zo zijn de patiënten ook op de hoogte van hun ziekteverloop en kan de collega de informatie meteen aan een gezicht linken.
 
15:00
Nog even bijpraten met de collega’s om dan samen naar huis te vertrekken. Ik probeer eerst nog langs de fitness te passeren om mijn conditie op peil te houden.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook