Hieronder vind je alvast een antwoord op veelgestelde vragen rond afspraken, bezoek/begeleiding, screening en COVID-19.
Je zorgverlener bekijkt zorgvuldig of je raadpleging/opname doorgaat of veilig uitgesteld kan worden. Noodzakelijke zorg gaat altijd door. Waar mogelijk kan je consultatie ook via video- of teleconsult plaatsvinden.
Het is niet nodig om zelf over geplande afspraken te bellen. Wij bellen jou als er iets aan je afspraak wijzigt. Hoor je ons niet, dan gaat je consultatie/opname gewoon door in het UZA.
Lees op deze pagina na hoe je je consultatie zo goed mogelijk kan voorbereiden.
Lees op deze pagina na hoe je je opname zo goed mogelijk kan voorbereiden.
Kom zo veel mogelijk alleen naar het UZA. Enkel op vraag van je UZA-arts en in uitzonderlijke gevallen kan je één begeleider meebrengen. Lees de uitzonderingen en het volledige begeleidersbeleid hier na.
Om het UZA voor iedereen veilig te houden, geldt er een beperkt bezoekbeleid. Lees de bezoekregeling (met uitzonderingen) hier na en bereid je bezoek goed voor.
Het UZA heeft de nodige maatregelen genomen en doet er alles aan om patiënten, bezoekers en medewerkers op een veilige manier te kunnen ontvangen. Ontdek hier alle maatregelen die we nemen om jouw veiligheid te garanderen.
Ook jij kan ons helpen, want het coronavirus verslaan, dat doen we samen. Bedankt om de richtlijnen na te leven en zo jezelf en elkaar te beschermen.
We hebben onder meer in onze wachtzalen, onthalen en het restaurant de nodige maatregelen genomen om steeds een veilige afstand te garanderen.
Bewaar 1,5 meter afstand van anderen en laat in de wachtzaal steeds één stoel tussen. Kom tijdig naar je afspraak, maar ook niet té lang op voorhand. Ben je te vroeg, wacht dan indien mogelijk even in je auto.
Als je gsm-nummer gekend is in het UZA ontvang je een sms-uitnodiging om je vooraf in te checken via UZA@ home. Lees hier hoe je je incheckt via UZA@ home.
Kom je voor het eerst als patiënt naar het UZA, of is je gsm-nummer hier nog niet gekend, kan je je ook in onze inkomhal nog steeds inchecken. Vraag onze onthaalmedewerker je gsm-nummer toe te voegen bij je patiëntgegevens zodat we je bij een volgend bezoek vooraf kunnen contacteren.
Vindt jouw raadpleging niet in het ziekenhuis plaats, maar via een teleconsultatie, dan kan je via UZA@ home inbellen. Lees hier hoe je je aanmeldt.
Neem voor technische bijstand contact op met het UZA@ home support team via support [dot] uzaathome [at] uza [dot] be. Ons support team is beschikbaar op weekdagen van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17:00 uur.
Word je binnenkort in het UZA opgeomen? Dan word je enkele dagen vooraf gescreend op COVID-19*. We bespreken samen met jou of de screening bij jou thuis gebeurt (thuisverpleging) of in het UZA doorgaat (drive-in of screeningseenheid).
* Voor een beperkt aantal dagopnames is vooraf geen screening nodig. Wees dus niet ongerust als we je voor je dagopname niet contacteren voor een test. Je afspraak gaat gewoon door.
Huisartsenkring Antwerpen-Zuid opende op twee locaties in het UZA een nieuwe triagepost voor COVID-19-tests (drive-in en praktijkruimte). Maak een afspraak via deze link.
Altrio Thuisverpleging, Autocars De Polder en het UZA rolden samen een mobiel testteam dat met een speciaal ingerichte testbus uitrijdt om ter plaatse groepen op COVID-19 te testen. Lees hier meer over het MTT.
Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die infecties veroorzaken gaande van een gewone verkoudheid tot ernstige aandoeningen, zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).
Sommige coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze kunnen worden overdragen tussen dieren en mensen. Tot nu toe is aangetoond dat zeven coronavirussen ook bij mensen een infectie kunnen veroorzaken.
Eind december 2019 hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten een epidemie met een nieuw type coronavirus geïdentificeerd, namelijk SARS-CoV-2. Covid-19 is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.
Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen verspreid over de hele wereld.
Heb je last van bovenstaande symptomen? Bel je huisarts en vermeld je symptomen. De huisarts zegt je aan de telefoon wat je moet doen en of je getest moet worden.
Sommige mensen hebben het virus maar vertonen geen symptomen.
De beschikbare data wijzen op een gemiddelde incubatietijd (tijd tussen besmetting en eerste symptomen) van 5-7 dagen. Tijdens deze incubatietijd is het virus vermoedelijk al overdraagbaar.
Meer onderzoek is nodig en momenteel lopende om goed te begrijpen hoe en wanneer de belangrijkste overdracht van het virus gebeurt.
Het verschil tussen deze ziektes is moeilijk te maken. Als je elk jaar hooikoorts hebt of chronisch verkouden bent dan herken je de klachten. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Blijf thuis en contacteer je huisarts.
Het coronavirus verspreidt zich van mens op mens via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en oppervlakken. Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.
Het risico op besmetting verkleint door meer dan anderhalve meter afstand te houden van zieke personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.
Iedereen kan besmet worden, maar bepaalde personen worden beschouwd als risicopersonen. Zij zijn meer kwetsbaar voor het ontwikkelen van ernstige symptomen.
Behoor je tot de risicogroep? Blijf zoveel mogelijk thuis en volg alle maatregelen rond hygiëne goed op. Ook je gezinsleden komen best zo weinig mogelijk in contact met andere mensen.
Op onze website vind je ook specifieke adviezen voor patiënten met bepaalde aandoeningen (hartaandoeningen, MS, immunodeficiëntie...).
Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor COVID-19, of voor de gevolgen ervan. Geruststellend is dat er onder de erg zieke patiënten weinig zwangere vrouwen zijn. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19-infectie tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de foetus of dat het virus tijdens de zwangerschap overgedragen kan worden van moeder op kind.
Volgens de momenteel beschikbare gegevens spelen kinderen (< 12 jaar) een beperkte rol in de overdracht van het virus (in tegenstelling tot het influenzavirus). Het is ook onwaarschijnlijk dat ze een ernstige vorm van de ziekte zullen ontwikkelen.
De kans dat een gezonde twintiger, dertiger of veertiger het coronavirus oploopt is even groot als de kans dat iemand anders het virus krijgt. We stellen wel vast dat er binnen deze leeftijdsgroep weinig complicaties optreden en er dus weinig ziekenhuisopnames nodig zijn die te maken hebben met het coronavirus.
Laat je testen op COVID-19 als je:
Voorlopig is er geen antivirale of andere effectieve behandeling voor COVID-19 beschikbaar. Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar verschillende medicijnen, maar hun effect moet nog wetenschappelijk vastgesteld worden.
Uit een Brits onderzoek weten we dat dexamethason de kansen op overleven vergroot bij patiënten met COVID-19 die beademend moeten worden. Dexamethason is een synthetische vorm van ons lichaamseigen cortisol dat we allemaal kennen als cortisone. Voor de andere patiënten is dexamethason niet nuttig en het heeft zeker geen plaats in de preventie gezien dexamethason veel nevenwerkingen heeft.
Een groot deel van de patiënten kan het coronavirus op eigen immuniteit (in thuisisolatie) doorstaan. De meeste patiënten die aan het virus gestorven zijn, zijn 60-plussers die een andere onderliggende aandoening hebben, zoals diabetes, een hartaandoening, hoge bloeddruk…
Bij patiënten die medische zorgen nodig hebben en in het ziekenhuis worden opgenomen, is de behandeling erop gericht de klachten te verminderen. Zo kunnen we extra zuurstof toedienen bij ademhalingsproblemen en klachten als koorts en pijn verminderen met paracetamol. De arts bespreekt steeds samen met de patiënt het behandelplan.
Je bent besmettelijk tot 7 dagen na de start van de symptomen.
Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus.
Lees alle tips na op de website van de overheid. Volg zeker ook de algemene maatregelen van de overheid.
Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.
Recente gevallen hebben aangetoond dat iemand voor een tweede keer besmet kan geraken door corona. Dus de (hygiëne)maatregelen blijven geldig voor iedereen, ook al heb je de ziekte doorgemaakt. Pas steeds een correcte handhygiene toe, draag je mondmasker en bewaar een veilige afstand.
Op de website van de overheid vind je steeds het laatste nieuws over de situatie in België.
Sinds het begin van de pandemie heeft de overheid in overleg met de expertsen ter zake beslissingen en maatregelen genomen om het virus te bestrijden. Lees op de website alles over de overheidsautoriteiten en de getroffen maatregelen.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken vind je steeds het laatste reisadvies. Bekijk ook de informatie voor reizigers op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
In december is België gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. Inwoners van woonzorgcentra komen het eerste aan de beurt, gevolgd door het personeel en de zorgverleners. En zo zal stapsgewijs iedereen (die dat wil) gevaccineerd worden.
Je krijgt, als het zover is, een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. Op die uitnodiging staat ook waar je inenting zal plaatsvinden.