Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Veelgestelde vragen COVID-19

Veelgestelde vragen COVID-19

Hieronder vind je alvast een antwoord op veelgestelde vragen rond afspraken, bezoek/begeleiding, screening en COVID-19.

Heb je na het lezen nog vragen? Surf dan naar de website van:

Informatie over afspraken, bezoek/begeleiding en screening in het UZA

Gaat mijn afspraak in het UZA door?

Je zorgverlener bekijkt zorgvuldig of je raadpleging/opname doorgaat of veilig uitgesteld kan worden. Noodzakelijke zorg gaat altijd door. Waar mogelijk kan je consultatie ook via video- of teleconsult plaatsvinden.

Het is niet nodig om zelf over geplande afspraken te bellen. Wij bellen jou als er iets aan je afspraak wijzigt. Hoor je ons niet, dan gaat je consultatie/opname gewoon door in het UZA.

Lees hier meer over een geplande consultatie.

Lees hier meer over een geplande (dag)opname

Mag ik een begeleider meenemen?

Kom zo veel mogelijk alleen naar het UZA. Lees de uitzonderingen en het volledige begeleidersbeleid hier na.  

Is er bezoek toegelaten in het UZA?

Om het UZA voor iedereen veilig te houden, geldt er een beperkt bezoekbeleid. Lees de bezoekregeling (met uitzonderingen) hier na en bereid je bezoek goed voor

Is het veilig om naar het UZA te komen?

Het UZA heeft de nodige maatregelen genomen en doet er alles aan om patiënten, bezoekers en medewerkers op een veilige manier te kunnen ontvangen. Ontdek hier alle maatregelen die we nemen om jouw veiligheid te garanderen.

Ook jij kan ons helpen, want het coronavirus verslaan, dat doen we samen. Bedankt om de richtlijnen na te leven en zo jezelf en elkaar te beschermen.

Is er in de wachtzalen voldoende ruimte om een veilige afstand te houden?

We hebben onder meer in onze wachtzalen, onthalen en het restaurant de nodige maatregelen genomen om steeds een veilige afstand te garanderen. 

Bewaar 1,5 meter afstand van anderen en laat in de wachtzaal steeds één stoel tussen. Kom tijdig naar je afspraak, maar ook niet té lang op voorhand. Ben je te vroeg, wacht dan indien mogelijk even in je auto.

Ik heb een afspraak, maar kreeg geen sms-uitnodiging om me online in te checken via UZA@ home. Wat nu?

Als je gsm-nummer gekend is in het UZA ontvang je een sms-uitnodiging om je vooraf in te checken via UZA@ home. Lees hier hoe je je incheckt via UZA@ home.

Kom je voor het eerst als patiënt naar het UZA, of is je gsm-nummer hier nog niet gekend, kan je je ook in onze inkomhal nog steeds inchecken. Vraag onze onthaalmedewerker je gsm-nummer toe te voegen bij je patiëntgegevens zodat we je bij een volgend bezoek vooraf kunnen contacteren.

Hoe bereid ik me voor op mijn video- of teleconsult via UZA@ home?

Vindt jouw raadpleging niet in het ziekenhuis plaats, maar via een teleconsultatie, dan kan je via UZA@ home inbellen. Lees hier hoe je je aanmeldt.

Ik heb mijn boxcode om in te loggen op UZA@ home gewist. Wat nu?

Neem voor technische bijstand contact op met het UZA@ home support team via support [dot] uzaathome [at] uza [dot] be. Ons support team is beschikbaar op weekdagen van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17:00 uur. 

Kan ik me in/door het UZA laten testen op COVID-19?

Geplande (dag)opname in het UZA

Word je binnenkort in het UZA opgenomen? Dan word je enkele dagen vooraf gescreend op COVID-19*. We bespreken samen met jou of de screening bij jou thuis gebeurt (thuisverpleging) of in het UZA doorgaat (drive-in of screeningseenheid). 

* Voor een beperkt aantal dagopnames is vooraf geen screening nodig. Wees dus niet ongerust als we je voor je dagopname niet contacteren voor een test. Je afspraak gaat gewoon door.

Lees er hier meer over.

Testpunt Huisartsen Antwerpen Zuid Drive-in

Huisartsenkring Antwerpen-Zuid opende een Testpunt Huisartsen Antwerpen Zuid Drive-in op de UZA-campus. Maak een afspraak via deze link.

Mobiel testteam

Altrio Thuisverpleging, Autocars De Polder en het UZA rolden samen een mobiel testteam dat met een speciaal ingerichte testbus uitrijdt om ter plaatse groepen op COVID-19 te testen. Lees hier meer over het MTT.

Ik ben/word in het UZA/triagecentrum Huisartsen Antwerpen Zuid getest op COVID-19. Waar vind ik meer info?

Algemene info over COVID-19

Wat is COVID-19?

Wat zijn coronavirussen?

Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die infecties veroorzaken gaande van een gewone verkoudheid tot ernstige aandoeningen, zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

Sommige coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze kunnen worden overdragen tussen dieren en mensen. Tot nu toe is aangetoond dat zeven coronavirussen ook bij mensen een infectie kunnen veroorzaken.

Wat is het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

Eind december 2019 hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten een epidemie met een nieuw type coronavirus geïdentificeerd, namelijk SARS-CoV-2. Covid-19 is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen verspreid over de hele wereld.

Voor een actueel overzicht van de verspreiding van COVID-19 kan je steeds terecht op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Wat zijn de symptomen?

De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met als belangrijkste symptomen:
 • koorts
 • hoesten
 • ademhalingsmoeilijkheden
   
Andere symptomen kunnen zijn:
 • ernstige en plotselinge vermoeidheid
 • spierpijn
 • verlies van smaak en/of geur
 • diarree
 • huiduitslag
 • verstopte neus

Heb je last van bovenstaande symptomen? Bel je huisarts en vermeld je symptomen. De huisarts zegt je aan de telefoon wat je moet doen en of je getest moet worden. 

Sommige mensen hebben het virus maar vertonen geen symptomen.

Incubatietijd

De beschikbare data wijzen op een gemiddelde incubatietijd (tijd tussen besmetting en eerste symptomen) van 5-7 dagen. Tijdens deze incubatietijd is het virus vermoedelijk al overdraagbaar.

Meer onderzoek is nodig en momenteel lopende om goed te begrijpen hoe en wanneer de belangrijkste overdracht van het virus gebeurt.

Heb ik nu corona of de griep, een verkoudheid, een keelontsteking, hooikoorts, een allergie...?

Het verschil tussen deze ziektes is moeilijk te maken. Als je elk jaar hooikoorts hebt of chronisch verkouden bent dan herken je de klachten. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Blijf thuis en contacteer je huisarts. 

Hoe wordt COVID-19 doorgegeven?

Het coronavirus verspreidt zich van mens op mens via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en oppervlakken. Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Het risico op besmetting verkleint door meer dan anderhalve meter afstand te houden van zieke personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.

Wie loopt het meeste risico om besmet te worden?

Iedereen kan besmet worden, maar bepaalde personen worden beschouwd als risicopersonen. Zij zijn meer kwetsbaar voor het ontwikkelen van ernstige symptomen.

Behoor je tot de risicogroep? Blijf zoveel mogelijk thuis en volg alle maatregelen rond hygiëne goed op. Ook je gezinsleden komen best zo weinig mogelijk in contact met andere mensen. 

Op onze website vind je ook specifieke adviezen voor patiënten met bepaalde aandoeningen (hartaandoeningen, MS, immunodeficiëntie...). 

Wat met...?

Zwangere vrouwen

Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor COVID-19, of voor de gevolgen ervan. Geruststellend is dat er onder de erg zieke patiënten weinig zwangere vrouwen zijn. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19-infectie tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de foetus of dat het virus tijdens de zwangerschap overgedragen kan worden van moeder op kind.

Kinderen

Volgens de momenteel beschikbare gegevens spelen kinderen (< 12 jaar) een beperkte rol in de overdracht van het virus (in tegenstelling tot het influenzavirus). Het is ook onwaarschijnlijk dat ze een ernstige vorm van de ziekte zullen ontwikkelen.

Gezonde twintigers,, dertigers of veertigers

De kans dat een gezonde twintiger, dertiger of veertiger het coronavirus oploopt is even groot als de kans dat iemand anders het virus krijgt. We stellen wel vast dat er binnen deze leeftijdsgroep weinig complicaties optreden en er dus weinig ziekenhuisopnames nodig zijn die te maken hebben met het coronavirus.

Wanneer laat ik me best testen op COVID-19 en hoe gaat dat in zijn werk?

Laat je testen op COVID-19 als je:

Kan een besmetting met COVID-19 behandeld worden?

Voorlopig is er geen antivirale of andere effectieve behandeling voor COVID-19 beschikbaar. Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar verschillende medicijnen, maar hun effect moet nog wetenschappelijk vastgesteld worden. 

Uit een Brits onderzoek weten we dat dexamethason de kansen op overleven vergroot bij patiënten met COVID-19 die beademend moeten worden. Dexamethason is een synthetische vorm van ons lichaamseigen cortisol dat we allemaal kennen als cortisone. Voor de andere patiënten is dexamethason niet nuttig en het heeft zeker geen plaats in de preventie gezien dexamethason veel nevenwerkingen heeft.

Een groot deel van de patiënten kan het coronavirus op eigen immuniteit (in thuisisolatie) doorstaan. De meeste patiënten die aan het virus gestorven zijn, zijn 60-plussers die een andere onderliggende aandoening hebben, zoals diabetes, een hartaandoening, hoge bloeddruk…

Bij patiënten die medische zorgen nodig hebben en in het ziekenhuis worden opgenomen, is de behandeling erop gericht de klachten te verminderen. Zo kunnen we extra zuurstof toedienen bij ademhalingsproblemen en klachten als koorts en pijn verminderen met paracetamol. De arts bespreekt steeds samen met de patiënt het behandelplan.

Hoe lang ben je besmettelijk?

Je bent besmettelijk tot 7 dagen na de start van de symptomen. 

Hoe kan ik mezelf en anderen best beschermen tegen COVID-19?

Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus.

Zes gouden regels om jezelf en anderen te beschermen

Lees alle tips na op de website van de overheidVolg zeker ook de algemene maatregelen van de overheid

Laat je vaccineren

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Lees hier alles over COVID-19-vaccinatie.

Kan je corona voor een tweede keer krijgen?

Recente gevallen hebben aangetoond dat iemand voor een tweede keer besmet kan geraken door corona. Dus de (hygiëne)maatregelen blijven geldig voor iedereen, ook al heb je de ziekte doorgemaakt. Pas steeds een correcte handhygiene toe, draag je mondmasker en bewaar een veilige afstand. 

Wat is de huidige situatie in België en wat doet de overheid om het virus te bestrijden?

Op de website van de overheid vind je steeds het laatste nieuws over de situatie in België.

Sinds het begin van de pandemie heeft de overheid in overleg met de expertsen ter zake beslissingen en maatregelen genomen om het virus te bestrijden. Lees op de website alles over de overheidsautoriteiten en de getroffen maatregelen

Voor welke landen is er aangepast reisadvies?

Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken vind je steeds het laatste reisadvies. Bekijk ook de informatie voor reizigers op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Vragen over COVID-19 vaccinatie

Voor wie is de vaccinatie en wanneer?

In december is België gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. Iedereen die in België gedomicilieerd is, kan zich in België laten vaccineren.

De vaccinatiestrategie van de overheid bepaalt de volgorde van doelgroepen voor vaccinatie. Het tempo waarmee die doelgroepen gevaccineerd worden, zal bepaald worden door de snelheid waarmee vaccins geleverd worden. 

Je krijgt, als het zover is, een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. Op die uitnodiging staat ook waar je inenting zal plaatsvinden.

Lees meer over vaccinatie tegen COVID-19 op:

Doe het voor jezelf, doe het voor elkaar

 • Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Zo help je ook meteen de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.
 • Als je je laat vaccineren, bouw je mee aan groepsimmuniteit die nodig is om het virus onder controle te krijgen en stukje bij beetje weer ons oude leven te kunnen oppikken.
 • Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen).

Ik heb allergie. Mag ik het vaccin krijgen?

Allergie op zich is geen contra-indicatie voor vaccinatie. Je krijgt wel beter geen vaccin als je eerder ernstige allergische of anafylactische reacties hebt ontwikkeld op één van de bestanddelen van het vaccin. Bespreek dit verder met je arts.

Lees hier alles over allergie en anafylaxie na coronavaccinatie

Ik heb MS. Mag ik het vaccin krijgen?

Internationale experts verbonden aan de MS International Federation (MSIF) hebben een advies opgesteld over het gebruik van COVID-19 mRNA vaccins bij mensen met MS. Het gebruik van deze vaccins is veilig en aan te raden bij mensen met MS. Zeker mensen met een hoger risico op een ernstig verloop van COVID-19, zoals personen met progressieve MS en oudere mensen met MS, krijgen het advies om zich te laten vaccineren zodra er een vaccin voor hen beschikbaar is.

Lees hier het volledige advies.

Laatst aangepast: 13 juli 2021
Auteur(s):