Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Veelgestelde vragen COVID-19

Veelgestelde vragen COVID-19

Hieronder vind je alvast een antwoord op veelgestelde vragen rond afspraken, bezoek/begeleiding, screening en COVID-19.

Algemene informatie over het coronavirus vind je ook steeds terug op www.info-coronavirus.be.

Heb je na het lezen nog vragen? Surf dan naar de website van:

Informatie over afspraken, bezoek/begeleiding en screening in het UZA

Gaat mijn afspraak in het UZA door?

Je zorgverlener bekijkt zorgvuldig of je raadpleging/opname doorgaat of veilig uitgesteld kan worden. Noodzakelijke zorg gaat altijd door. Waar mogelijk kan je consultatie ook via video- of teleconsult plaatsvinden.

Het is niet nodig om zelf over geplande afspraken te bellen. Wij bellen jou als er iets aan je afspraak wijzigt. Hoor je ons niet, dan gaat je consultatie/opname gewoon door in het UZA.

Lees hier meer over een geplande consultatie.

Lees hier meer over een geplande (dag)opname

Mag ik een begeleider meenemen?

Kom zo veel mogelijk alleen naar het UZA. Lees de uitzonderingen en het volledige begeleidersbeleid hier na.  

Is er bezoek toegelaten in het UZA?

Om het UZA voor iedereen veilig te houden, geldt er een beperkt bezoekbeleid. Lees de bezoekregeling (met uitzonderingen) hier na en bereid je bezoek goed voor

Is het veilig om naar het UZA te komen?

Het UZA heeft de nodige maatregelen genomen en doet er alles aan om patiënten, bezoekers en medewerkers op een veilige manier te kunnen ontvangen. Ontdek hier alle maatregelen die we nemen om jouw veiligheid te garanderen.

Ook jij kan ons helpen, want het coronavirus verslaan, dat doen we samen. Bedankt om de richtlijnen na te leven en zo jezelf en elkaar te beschermen.

Is er in de wachtzalen voldoende ruimte om een veilige afstand te houden?

We hebben onder meer in onze wachtzalen, onthalen en het restaurant de nodige maatregelen genomen om steeds een veilige afstand te garanderen. 

Bewaar 1,5 meter afstand van anderen en laat in de wachtzaal steeds één stoel tussen. Kom tijdig naar je afspraak, maar ook niet té lang op voorhand. Ben je te vroeg, wacht dan indien mogelijk even in je auto.

Hoe bereid ik me voor op mijn video- of teleconsult via UZA@ home?

Vindt jouw raadpleging niet in het ziekenhuis plaats, maar via een teleconsultatie, dan kan je via UZA@ home inbellen. Lees hier hoe je je aanmeldt.

Ik heb mijn boxcode om in te loggen op UZA@ home gewist. Wat nu?

Neem voor technische bijstand contact op met het UZA@ home support team via support [dot] uzaathome [at] uza [dot] be. Ons support team is beschikbaar op weekdagen van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17:00 uur. 

Kan ik me in/door het UZA laten testen op COVID-19?

Afspraak maken in een van onze testpunten

Je laten screenen op COVID-19? Dat kan in een van onze testpunten.

Geplande (dag)opname in het UZA

Word je binnenkort in het UZA opgenomen? Dan word je enkele dagen vooraf gescreend op COVID-19*. We bespreken samen met jou of de screening bij jou thuis gebeurt (thuisverpleging) of in het UZA doorgaat (drive-in of screeningseenheid). 

* Voor een beperkt aantal dagopnames is vooraf geen screening nodig. Wees dus niet ongerust als we je voor je dagopname niet contacteren voor een test. Je afspraak gaat gewoon door.

Lees er hier meer over.

Vragen over COVID-19 vaccinatie

Lees alle informatie over vaccinatie na op www.info-coronavirus.be.

Ik heb allergie. Mag ik het vaccin krijgen?

Allergie op zich is geen contra-indicatie voor vaccinatie. Je krijgt wel beter geen vaccin als je eerder ernstige allergische of anafylactische reacties hebt ontwikkeld op één van de bestanddelen van het vaccin. Bespreek dit verder met je arts.

Lees hier alles over allergie en anafylaxie na coronavaccinatie

Ik heb MS. Mag ik het vaccin krijgen?

Internationale experts verbonden aan de MS International Federation (MSIF) hebben een advies opgesteld over het gebruik van COVID-19 mRNA vaccins bij mensen met MS. Het gebruik van deze vaccins is veilig en aan te raden bij mensen met MS. Zeker mensen met een hoger risico op een ernstig verloop van COVID-19, zoals personen met progressieve MS en oudere mensen met MS, krijgen het advies om zich te laten vaccineren zodra er een vaccin voor hen beschikbaar is.

Lees hier het volledige advies.

Laatst aangepast: 21 juni 2022
Auteur(s):