UZA geeft zichzelf een nieuwe vleugel cadeau

UZA geeft zichzelf een nieuwe vleugel cadeau

Datum: 
30/11/2019

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vierde vrijdag zijn veertigste verjaardag en stelde bij wijze van verjaardagscadeau de plannen voor zijn nieuwe vleugel Q voor, een nieuwe hoogtechnologische vleugel van zes verdiepingen.

In de films van James Bond is Q de man die 007 de nieuwste technologische snufjes aanreikt. Vanaf de zomer van 2023 wordt Q ook een gebouw van zes verdiepingen in de vorm van een dubbele hoofdletter H, vol van die hoogtechnologische toepassingen, op de plaats van wat tot voor kort de artsenparking van het UZA was. In de nieuwe vleugel komen onder andere moderne operatiekwartieren en twee verdiepingen voor intensieve zorgen.

Een officiële eerstesteenlegging was er niet in de enorme tent die het UZA op de locatie van het toekomstige gebouw voor de feestelijkheden had neergepoot. Maar Maud Vanhauwaert legde een symbolische steen met een nieuw gedicht. Voor de Antwerpse stadsdichteres was het een bijzondere gebeurtenis. Niet alleen was ze hier een half jaar geleden bevallen van haar eerste kind, dat kind was ook in het UZA gemáákt, vertelde ze, wat haar prompt een welgemeend applaus van de vele aanwezige artsen en verpleegkundigen opleverde.

Tien keer zoveel bedden

Vanaf 1979 kwam het UZA, in drie jaar gebouwd op de lege vlakte van het voormalige Timmerdonk, slechts traag op gang. “Een Boeing met meer personeel dan passagiers”, noemde de eerste directeur Jan Proesmans het. Maar het succes en de drukte kwamen snel. Op de veertigste verjaardag werken er volgens Wouter Beke, minister van onder andere Welzijn en Volksgezondheid, 3.700 mensen en zijn de oorspronkelijke 60.000 vierkante meters er 120.000 geworden. Met vleugel Q komen er nog eens 30.000 bij.

De zes bedden op intensieve zorgen zullen er in 2023 zestig zijn. En die zestig kamers zullen, zeker bij de kinderen, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk zijn voor de familie, in plaats van de gewoonlijke twee keer een half uur zoals het in de meeste ziekenhuizen is. Want naast de technologie wil het UZA een warme gezondheidszorg, waarin zowel de patiënt als de familie meer betrokken wordt bij het proces. “Wij artsen en verpleegkundigen zullen eraan moeten wennen dat iedereen ons voortdurend op de vingers zal kijken”, zegt professor Philippe Jorens, diensthoofd van de intensieve zorgen.

Geen palen

De operatiekamers worden uitgerust met de nieuwste technologie, maar zullen ook voorzien zijn om er later de technologie te installeren die we vandaag nog niet kennen. Want de geneeskunde ontwikkelt zich zo snel dat ze het bij het UZA zelf maar amper kunnen volgen. Daarom zal er in het hele gebouw Q ook geen enkele paal staan, zodat ruimtes achteraf naar noodzaak kleiner of groter kunnen gemaakt worden.

Waar op dit moment nog de operatiekwartieren en intensieve zorgen liggen, komen straks labo's, die nu nog buiten de campus van het UZA gevestigd zijn. Binnen enkele weken starten de werken.

Patrick Vincent

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook