Onderzoek naar hersenkanker bij kinderen (DIPG-HGG)

donate

 

 

Samen gaan we de strijd aan tegen agressieve hersentumoren bij kinderen, met name de hersenstamkanker DIPG (diffuse intrinsieke ponsgliomen) en de hersenkanker HGG (hooggradige gliomen). Stichting Semmy zet zich al jarenlang in voor een behandeling van deze vormen van kanker bij kinderen en wil het vooruitstrevende (klinische) onderzoek aan het UZA naar de behandeling van DIPG en HGG dan ook graag financieren.

In België en Nederland samen, krijgen jaarlijks circa 20 kinderen de diagnose DIPG of HGG. Omdat deze relatief zeldzame vormen van kanker zijn, laat een succesvolle behandeling lang op zich wachten. John Emmerik, medeoprichter van Stichting Semmy en papa van de overleden Semmy: “Onze frustratie is dat de genezingskans van kinderen met DIPG nog steeds vrijwel 0% procent is en dat je als ouders van de één op de andere dag weet dat je je kind tussen 2 en 12 maanden kwijt bent. En dat terwijl bij andere vormen van kinderkanker de overlevingskans gelukkig is gestegen naar meer dan 70%.” Het is meer dan noodzakelijk de krachten internationaal te bundelen om zo patiëntjes met deze diagnose te helpen. Nicole van Dijk, tevens medeoprichter van Stichting Semmy, vult aan “Hoe meer onderzoeken wij kunnen opstarten, hoe meer kans op succes. We hopen dat de samenwerking met het UZA en hun onderzoek patiëntjes een beter toekomstperspectief kan geven.” “Onze missie is dan ook dat kinderen met DIPG en HGG kunnen leven met hoop na deze verschrikkelijke diagnose.” vervolgt John Emmerik.

Wat houdt het onderzoek in?

Het UZA startte een aantal jaar geleden het wetenschappelijk onderzoek naar agressieve hersenkanker. Inmiddels is er een therapeutisch vaccin ontwikkeld op basis van dendritische cellen waarbij het eigen immuunsysteem wordt getraind om kankercellen te doden. Er is goede hoop dat dit vaccin, in combinatie met de gebruikelijke chemo- en radiotherapie, een meerwaarde kan bieden voor de patiëntjes. Momenteel loopt de eerste klinische studie. 

Het vaccin

Het therapeutische kankervaccin op basis van patiënt-specifieke dendritische cellen werd ontwikkeld door UZA en UAntwerpen (Universiteit Antwerpen), onder leiding van prof. Berneman. Het vaccin is inmiddels succesvol ingezet bij meer dan 100 kankerpatiënten tijdens klinische studies bij volwassenen met acute myeloïde leukemie (AML), longvlieskanker, uitgezaaide borstkanker en hersenkanker. Bij de groepen van patiënten behandeld met dit vaccin steeg de gemiddelde overlevingsduur met 60% of meer. Omdat het vaccin een succes bleek, wil het team van prof. Berneman dit nu ook bij jongere patiëntjes met DIPG of HGG bestuderen. 

Wat betekent dit voor de patiëntjes?

Dankzij jouw steun kan deze studie aangeboden worden aan patiëntjes met DIPG en HGG. Patiëntjes zullen aanvankelijk in het UZA met het vaccin behandeld worden. In de eerste fase van de studie wordt een groep van 10 patiëntjes behandeld en wordt gekeken naar het de resultaten van het vaccin in combinatie met chemo- en radiotherapie. Na evaluatie kunnen in de tweede fase van de klinische studie bijkomende patiëntjes worden behandeld.  

Waarom is steun belangrijk?

Dankzij de steun van schenkers en organisaties zoals Stichting Semmy kan het UZA belangrijke stappen zetten om deze studie internationaal uit te breiden, in de eerste plaats naar Nederlandse patiëntjes. Prof. Zwi Berneman “De samenwerking tussen Stichting Semmy en UZA foundation zal toelaten om het onderzoek naar de behandeling van kinderhersenkanker uit te breiden naar het Europees niveau.” Wil jij ook het kankeronderzoek bij kinderen steunen?

Over kinderoncologie in het UZA

In tien jaar tijd is de afdeling kinderoncologie van het UZA uitgegroeid tot een volwaardig expertisecentrum waar door medische innovatie en onderzoek topklinische zorg op maat wordt geboden aan kinderen en jongeren met kanker. Een doorgedreven multidisciplinaire benadering vormt hierbij de hoeksteen. In het UZA, ontvangt ieder kind een optimale en persoonlijke behandeling onder het toeziend oog van een gespecialiseerd team van kinderoncologen met uitgebreide internationale ervaring. 

Over Stichting Semmy 

Stichting Semmy is opgericht door John Emmerik en Nicole van Dijk- Bakker. Zij verloren in 2007 hun zoontje Semmy (zie foto) op vijfjarig leeftijd aan de gevolgen van de hersenstamtumor DIPG. Om kinderen met deze diagnose in de toekomst een overlevingskans te bieden, is Stichting Semmy opgezet. Door fondsenwerving ondersteunen zij verschillende onderzoeken aan universitaire ziekenhuizen in de strijd tegen hersenstamtumoren. Stichting Semmy heeft ten doel het verlengen van de levensverwachting en uiteindelijk het vergroten van de overlevingskansen van kinderen die getroffen zijn door de hersenstamkanker DIPG of de hersenkanker HGG. Kijk eens op hun website voor meer informatie. 

Laatst aangepast: 29 juli 2022
Auteur(s):