Kinderoncologie

De behandeling van kanker bij kinderen is één van de focuspunten van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum van het UZA, zowel in behandeling als in het voeren van onderzoek.

Prof. dr. Koen Norga, kinderoncoloog, vertelt graag meer over de behandeling van kanker bij kinderen. ‘Jaarlijks worden er in België 500 kinderen onder de 16 jaar gediagnosticeerd met kanker. Veel voorkomende kankers bij kinderen zijn kanker van het beenmerg (leukemie) en de klieren (lymfoom), hersentumoren, vast weefseltumoren in de lever, de nieren, de bijnieren, spieren en botten’, aldus prof. Norga. 

Kankerbehandeling bij kinderen

Het hoofddoel van een kankerbehandeling bij kinderen is het genezen van de kanker, wat in de meerderheid van de gevallen lukt. Het gemiddelde genezingspercentage bij kinderen ligt rond de 75 à 80%. Hoewel een groot deel kankers bij kinderen goed te behandelen is, ligt het genezingspercentage voor sommige aggressieve kankers slechts rond de 20%. Bepaalde hersentumoren (van het agressieve type) en uitgezaaide vast weefseltumoren zijn bij jonge kinderen moeilijk te behandelen en lastig te genezen. 

Prof. Norga vertelt: ‘Er zijn drie manieren om kanker te behandelen. Chirurgie (het weghalen van de tumor) is een belangrijk stuk van de behandeling maar is vaak onvoldoende. Daarnaast is chemotherapie vaak noodzakelijk om kwaadaardige cellen te doden. Aanvullend kan ook radiotherapie gebruikt worden om resttumor (in bepaalde gebieden van het lichaam) die niet verwijderd kan worden, te behandelen.’

Onderzoek naar kinderoncologie en klinische studies 

Onderzoek naar kinderkanker bestaat enerzijds uit het ontwikkelen van een betere diagnostiek, dus het beter kunnen identificeren van de soorten gezwellen bij individuele patiënten, en anderzijds uit de ontwikkeling van betere en meer geïndividualiseerde behandelingsmogelijkheden. Standaard bieden we aan elke patiënt de mogelijkheid om deel te nemen aan de lopende klinische studies in het kader van een academisch onderzoek. 

Het doel van klinische studies is om de veiligheid en de werkzaamheid van nieuwe producten of nieuwe behandelingsmethodes te testen. Gegevens worden verzameld en verschillende mogelijke standaardbehandelingen worden vergeleken. Aan de hand van de bevindingen willen we  uiteindelijk de behandeling verder kunnen verbeteren. 

Pionierswerk in het UZA

Binnenkort wordt er vanuit het UZA een innovatieve klinische studie opgestart voor het onderzoek naar immuuntherapie bij kinderen met een hersentumor. Hou deze pagina in het oog voor meer informatie rond deze studie. 

Door schenkingen te doen aan UZA Foundation worden deze en andere belangrijke studies naar kinderkanker ondersteund. Meer budget voor onderzoek en klinische studies draagt bij tot de ontwikkeling van de best mogelijke behandeling van kinderkankerpatiëntjes.

Laatst aangepast: 19 augustus 2020
Auteur(s):