Kinderoncologie

donate

 

De behandeling van kanker bij kinderen is één van de focuspunten van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum van het UZA, zowel in behandeling als in het voeren van onderzoek.

Prof. dr. Koen Norga, kinderoncoloog, vertelt graag meer over de behandeling van kanker bij kinderen. ‘Jaarlijks worden er in België 500 kinderen onder de 16 jaar gediagnosticeerd met kanker. Veel voorkomende kankers bij kinderen zijn kanker van het beenmerg (leukemie) en de klieren (lymfoom), hersentumoren, vast weefseltumoren in de lever, de nieren, de bijnieren, spieren en botten’, aldus prof. Norga. 

Kankerbehandeling bij kinderen

Het hoofddoel van een kankerbehandeling bij kinderen is het genezen van de kanker, wat in de meerderheid van de gevallen lukt. Het gemiddelde genezingspercentage bij kinderen ligt rond de 75 à 80%. Hoewel een groot deel kankers bij kinderen goed te behandelen is, ligt het genezingspercentage voor sommige agressieve kankers slechts rond de 20%. Bepaalde hersentumoren (van het agressieve type) en uitgezaaide vast weefseltumoren zijn bij jonge kinderen moeilijk te behandelen en lastig te genezen. 

Prof. Norga vertelt: ‘Er zijn drie manieren om kanker te behandelen. Chirurgie (het weghalen van de tumor) is een belangrijk stuk van de behandeling maar is vaak onvoldoende. Daarnaast is chemotherapie vaak noodzakelijk om kwaadaardige cellen te doden. Aanvullend kan ook radiotherapie gebruikt worden om resttumor (in bepaalde gebieden van het lichaam) die niet verwijderd kan worden, te behandelen.’

Onderzoek naar kinderoncologie en klinische studies 

Onderzoek naar kinderkanker bestaat enerzijds uit het ontwikkelen van een betere diagnostiek, dus het beter kunnen identificeren van de soorten gezwellen bij individuele patiënten, en anderzijds uit de ontwikkeling van betere en meer geïndividualiseerde behandelingsmogelijkheden. Standaard bieden we aan elke patiënt de mogelijkheid om deel te nemen aan de lopende klinische studies in het kader van een academisch onderzoek. 

Het doel van klinische studies is om de veiligheid en de werkzaamheid van nieuwe producten of nieuwe behandelingsmethodes te testen. Gegevens worden verzameld en verschillende mogelijke standaardbehandelingen worden vergeleken. Aan de hand van de bevindingen willen we  uiteindelijk de behandeling verder kunnen verbeteren. 

Prestin studie

De behandeling van kinderkanker met chemotherapie is levensreddend. Toch kan het lichaam tijdens de behandeling met chemotherapie ook effecten van de chemotherapie ondervinden. Tijdens periodes van infecties tijdens de behandeling met chemotherapie kunnen bepaalde antibiotica tegen infecties ook effecten op het lichaam hebben. 

Een effect van sommige chemotherapie en antibiotica is een verminderd gehoor. Dit komt doordat deze medicijnen toxisch zijn voor de delen van het oor die voor het gehoor worden gebruikt. Om te voorkomen dat een behandeling het gehoor verder beschadigt, worden gehoorscreenings uitgevoerd. Deze gehoortesten kunnen plaatsvinden wanneer er al schade is opgetreden.

In het UZA wordt onderzoek gedaan o.l.v. dr. Jaques Van Heerden, naar een klein eiwit in het bloed dat Prestin heet. "We denken dat we door te kijken of het niveau van Prestin stijgt, kunnen voorspellen of er schade aan de oren kan ontstaan. Zo hopen we gehoorverlies te voorkomen en de levenskwaliteit te verbeteren ondanks de behandeling van kanker bij kinderen.", aldus dr. Van Heerden.

Bram Crombez steunt reeds jaren de afdeling kinderoncologie. Hij vertelt graag waarom hij dit doet. 

"Enkele jaren geleden kwam ik in contact met de medische onderzoekswereld door de opleiding die mijn dochter volgde als kinderarts. Ze vertelde over de vele uitdagingen die artsen en onderzoekers hebben. Dan gaat het niet enkel over het vinden van een genezend medicijn of behandeling, maar over het vinden van de nodige fondsen om het onderzoek ernaar te financieren. 

De verhalen lieten me niet koud en sindsdien schenk ik ( met de steun van Transportmedia en met dank aan mijn klanten) een groot deel van mijn commissie aan het onderzoek naar behandeling van hersentumoren bij kinderen. Tijdens mijn bezoek aan het UZA zag ik dat de fondsen goed worden gespendeerd en resultaten opleveren. Vergeleken met 20 jaar geleden heeft een kind met de diagnose van kanker tot 35% meer kans om de kanker te overleven door de investeringen in onderzoek.

Er zijn talrijke researchers die fondsen zoeken voor onderzoek op verschillende domeinen.  Door te delen werd ik rijker, in mijn hart en in mijn hoofd. Hiermee hoop ik anderen te inspireren."

 

donate

Laatst aangepast: 20 oktober 2023
Auteur(s):