Cellulaire immuuntherapie

donateHet UZA: pionier in celtherapie

 

Het wetenschappelijk onderzoek naar cellulaire immuuntherapie gebeurt in het UZA in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde, kortweg CCRG. Het centrum is internationaal een voortrekker in de zoektocht naar mogelijkheden van celtherapie. Bij celtherapie worden lichaamscellen van patiënten zelf ingezet om een ziekte te genezen of te behandelen. Dit gebeurt in klinische studies.

Het onderzoek naar celtherapie moet in de beste omstandigheden gebeuren. Het CCRG heeft onderzoekslaboratoria en clean rooms, steriele ruimtes die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Verschillende diensten van het UZA zijn bij het CCRG betrokken. Voor cellulaire immuuntherapie werken de diensten hematologie en oncologie heel nauw samen.

In 2015 heeft het CCRG als eerste universitair en medisch centrum in België een GMP- (‘good manufacturing practices’) en fabricagevergunning gekregen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten voor de productie van dendritische cellen.

Het laboratorium van CCRG kweekt de dendritische cellen. Dit zijn bevelhebbers van het afweersysteem. De dendritische cellen worden zo bewerkt dat zij het immuunsysteem van de patiënt stimuleren, om de tumorcellen in het lichaam te herkennen en aan te vallen. De patiënt krijgt de bewerkte eigen cellen terug ingespoten en krijgt zo een kankervaccin op maat.

Verder onderzoek noodzakelijk

Prof. Zwi Berneman en zijn team onderzoeken het effect van immuuntherapie bij verschillende kankers. Verder onderzoek blijft noodzakelijk. Wat zijn verdere mogelijkheden binnen het onderzoek? Voor welke kankers is de behandeling geschikt? Hoe zetten we ze het beste in, gecombineerd met andere therapieën? Heel wat mogelijke pistes die nog heel wat onderzoek vragen. 

Maak mee het verschil

De deur naar nieuwe mogelijkheden staat open. Prof. Zwi Berneman: “Kanker hoeft geen levensbedreigende ziekte meer te zijn. Het kan ook een leefbare en chronische aandoening worden. Er is al veel bereikt in kankeronderzoek, maar we zouden nog meer kunnen verwezenlijken. Hiervoor zijn middelen nodig. Investeer je samen met ons mee?”

Steun het onderzoek naar cellulaire immuuntherapie tegen kanker