Op weg naar een nieuwe behandeling voor Multiple Sclerose (MS)

donate

 

 

Op 30 mei was het wereld Multiple Sclerose (MS) dag. MS is de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij jongvolwassenen. De exacte oorzaak van MS is niet gekend. Wel is duidelijk dat de symptomen te wijten zijn aan een auto-immuunreactie, waarbij cellen van het afweersysteem de zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel aanvallen. Momenteel kregen 10.000 tot 12.000 personen in ons land de diagnose MS. In het UZA wordt er volop onderzoek gedaan naar een behandeling. Prof. Nathalie Cool en PhD Inez Wens vertellen graag meer over de nieuwste ontwikkelingen.

Beschadigde zenuwcellen

“Bij gezonde personen worden reacties tegen lichaamseigen cellen onderdrukt door een speciaal celtype: de regulerende T-cellen (Tregs). Bij personen met MS loopt er iets mis in dit proces, waardoor de cellen van het afweersysteem de zenuwcellen aanvallen en de beschermende laag (myelineschede) rond de zenuwcellen beschadigen.”, vertelt Inez.  In een vroeg stadium van MS kan deze beschadiging nog gedeeltelijk of volledig hersteld worden. Echter, op lange termijn is herstel niet meer mogelijk. De zenuwcellen beschadigen en verliezen hun functie. Dit leidt tot het ziektebeeld van progressieve MS, met een continue verergering van de symptomen. 

Onderzoek naar celtherapie tegen MS

De meeste behandelingen voor MS vertragen het ziekteverloop. Ze genezen niet de schade aan de zenuwcellen. De nood aan een behandeling met de focus op herstel van de zenuwcellen is dan ook groot. Het UZA en UAntwerpen onderzoeken daarom momenteel een potentiële en innovatieve behandeling. Er wordt onderzocht of een bepaald eiwit (het BNDF eiwit) de mogelijkheid heeft om neurologische schade te herstellen. Dit eiwit speelt, onder andere, een belangrijke stimulerende rol in het herstel van schade rond de zenuwcellen. Dit onderzoek zal de komende jaren de verschillende onderzoeksfases, in cellen in het labo en op proefdiermodellen, doorlopen. Prof Nathalie Cools: ”Dit nieuwe onderzoek richt zich op de ontwikkeling van gemodificeerde regulerende T-cellen (Tregs) die in staat zijn om hoge concentraties van het BDNF eiwit te produceren, met het doel de zenuwcellen te herstellen. Dit werd nog nooit eerder onderzocht.” 

Draag jij bij tot de nieuwe MS behandeling?

“Dankzij de steun van onze schenkers kunnen we ons focussen op het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe celtherapieën voor MS. In dit project streven we ernaar de basis te leggen voor de ontwikkeling van een mogelijk nieuwe celtherapie gebaseerd op Tregs, met het oog op het herstellen van de schade die door MS wordt aangericht. Dit zou kunnen leiden tot een doorbraak in de behandeling van (progressieve) MS.” 

Wil jij mee dit onderzoek ondersteunen? Jouw gift draagt bij aan een versnelde ontwikkeling van de nieuwste MS behandeling. 

Over het onderzoeksteam 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG), aan de Universiteit Antwerpen en het UZA, Het CCRG wordt  internationaal erkend voor hun expertise in de biologie van humane immuuncellen, zoals dendritische cellen en Tregs, en hun rol in auto-immuunziekten zoals MS. 

De dienst neurologie aan het UZA heeft een uitzonderlijke expertise op vlak van MS, aanverwante neuro-inflammatoire ziekten en klinisch-wetenschappelijk onderzoek, evenals een nauwe samenwerking met de onderzoekers. Wil je meer weten over MS en de inzet van celtherapie (klinisch onderzoek, fase 1: waarbij nu al patiënten behandeld worden). Lees dan meer op deze pagina

Laatst aangepast: 08 juni 2021
Auteur(s):