Help jij ons wetenschappelijk onderzoek vooruit? Jouw steun kan voor een doorbraak zorgen!

Samen voor innovatie 

Onze artsen en onderzoekers zijn gepassioneerd en willen niets liever dan een remedie vinden voor de verschillende ziekten waar we in onze samenleving mee geconfronteerd worden. Hiervoor is onderzoek nodig. Dankzij het onderzoek leren we elke dag bij, ontwikkelen we nieuwe behandelingen en verbeteren we onze zorgprocessen. Door UZA foundation op te nemen in je testament steun je het wetenschappelijk onderzoek en geef je patiënten een toekomst. 

UZA foundation opnemen in je testament 

Bij het opmaken van een testament beslis je zelf  over de doelstelling van je erfenis. Zo heb je ook de mogelijkheid om een deel van je erfenis na te laten aan een goed doel. Op deze manier kan je ook het medisch wetenschappelijk onderzoek aan het UZA ondersteunen. Dit kan eenvoudig door UZA foundation op te nemen in je testament. Jij bepaalt zelf welk onderzoek of welk onderzoeksteam je wenst te steunen. Als je het onderzoek domein – vb. kankeronderzoek – kindergeneeskunde – Parkinson – cardiologie – enz. – duidelijk vermeld in je testament, garanderen wij dat jouw nalatenschap hiervoor integraal wordt ingezet.

Weet je niet goed hoe je hieraan begint? Neem contact op met ons en we helpen je op weg. Nadien kan je, samen met je notaris, je testament officieel laten registreren. 

Praktische gegevens

Als je beslist UZA foundation in je testament te vermelden, dan is het belangrijk om de UZA foundation te benoemen met de volgende gegevens. 

UZA foundation - Stichting Openbaar Nut
Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem
BE0646.860.732

Met daarbij vermelding van het onderzoek – of de onderzoeksgroep – die je wenst te ondersteunen.
Heb je vragen of twijfels? Neem contact op met ons en we bekijken de mogelijkheden. 

Hoe begin je met het opstellen van een testament?  

Volg onderstaande stappen en het opstellen van je testament wordt een stukje eenvoudiger.
 1. Wat zijn mijn bezittingen?
  Breng al je bezittingen in kaart. Wat is de waarde van al je bezittingen? Onder bezittingen verstaan we geld, aandelen, een appartement of huis, een grond, juwelen, een auto, verzamelingen etc. 
 2. Wie zijn mijn wettelijke erfgenamen?
  Je wettelijke erfgenamen zijn de personen die volgens de wet recht hebben op een deel van jouw bezittingen. Dit zijn je ouders en je kinderen die nog in leven zijn. Als de kinderen niet meer leven, gaat dit naar de kleinkinderen. 
 3. Aan wie wil ik wat geven?
  Ik heb mijn wettelijke erfgenamen in kaart gebracht, maar ik wil ook aan een goed doel iets geven. Som op aan wie je, naast je wettelijke erfgenamen, nog iets wil nalaten. UZA foundation kan hier zeker bij horen. 
 4. Schakel een notaris in of schrijf zelf je testament.
  Je mag je testament zelf schrijven, maar we raden je toch aan om een notaris in te schakelen. Een notaris registreert je testament.  Dit zorgt voor extra zekerheid, zodat al je wensen over je nalatenschap worden ingewilligd. 

Nalaten op jouw manier

Met een testament kan je zelf beslissen waarvoor je je nalatenschap wenst in te zetten. Je kan een deel van je erfenis nalaten aan je kinderen en familieleden (de wettelijke reserve) – en je kan ook een deel gebruiken voor steun aan een goed doel. Door het opmaken van een testament heb je 100% beschikkingsrecht over je nalatenschap. Een testament treedt pas in werking bij overlijden. Je kan dus vrij beschikken over al je goederen en bezittingen tot overlijden. Je kan ook op elk moment je testament aanpassen. Eind 2018 kreeg UZA foundation een heel speciale, blauwe schenking. Ontdek hier het verhaal. 

Legaten: jij kiest zelf

Met een legaat schenk je (een deel) van je bezittingen aan een persoon of een organisatie van jouw keuze. Er zijn verschillende soorten legaten die je kunt opnemen in je testament:

 1. Een legaat waarbij je jouw gehele nalatenschap schenkt aan 1 of meerdere personen of organisaties
 2. Een legaat bestaande uit een bepaald goed, zoals een juweel of huis, die je nalaat aan een persoon/organisatie 
 3. Een duolegaat. Met een duolegaat kun je een deel nalaten aan je erfgenamen en een deel nalaten aan een goed doel, zoals de UZA foundation. UZA foundation vereffent, in het geval van een duolegaat, alle successierechten, ook op het deel dat je nalaat aan je erfgenamen. Successierechten kunnen oplopen tot 65% van je nalatenschap. Omdat de UZA foundation een goed doel is, betalen we maar 8,5 % successierechten. Door een deel van je erfenis te schenken aan de UZA foundation, ontvangen je erfgenamen een maximale erfenis.  We geven je graag een voorbeeld, ter illustratie.

De overheid stimuleert het systeem van legaat en duolegaat omdat het zowel voor het goede doel als voor de erfgenamen voordeel oplevert. 

Andere manier van nalaten: Fonds op Naam

Wil je graag zelf initiatief nemen en je engageren om, op regelmatige en duurzame basis, onderzoek te steunen dat je nauw aan het hart ligt? Dat kan door een ‘Fonds op Naam’ op te richten. Dit kan  in overleg met de UZA foundation. Je bepaalt zelf waar je ingezamelde middelen naartoe gaan. Ook krijg je de kans om het onderzoek van nabij te volgen. Door een fonds op naam op te richten garandeer je de continuïteit van een onderzoek. Bovendien handelt UZA foundation alle administratieve verplichtingen af.   

Met een ‘Fonds op Naam’ kun je:
 • aansluiten zijn bij een bestaand fonds;
 • een fonds oprichten bij leven;
 • een fonds activeren als het testament openvalt (na overlijden).

Praktische gegevens

Als je beslist UZA foundation in je testament te vermelden, dan is het belangrijk om de UZA foundation te benoemen met de volgende gegevens.
 
UZA foundation - Stichting Openbaar Nut
Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem
BE0646.860.732
Met daarbij vermelding van het onderzoek – of de onderzoeksgroep – die je wenst te ondersteunen.
 

Meer informatie?

Wil je vrijblijvend en gratis informatie over nalaten aan UZA foundation?
Neemt dan contact op met Ann Verbeeck, coördinator UZA foundation, via T +32 3 821 41 97 / G +32 498 07 71 20 of stuur haar een mail via
: ann [dot] verbeeck [at] uza [dot] be