Getuigenis van mama Sofie Carnas en zoontje Lowie

donate

Lowie begin 2021 tijdens zijn communie

Op 2 juli 2020, tijdens het buiten spelen met zijn broer, komt Lowie (toen 7) met zijn hoofd tussen een poort. Meteen had mama Sofie door dat het ernstig was. Lowie werd met spoed overgebracht naar het UZA en kwam terecht op de INZO (dienst intensieve zorgen). “Daar kwamen we terecht bij een ongelooflijk groot en perfect geolied team. Ik was zwaar onder de indruk van wat ik daar zag. We werden meteen goed opgevangen en op de hoogte gehouden door de verschillende artsen over de behandeling en toestand van Lowie.” 

Cruciaal punt

Lowie werd onmiddellijk meerdere keren geopereerd, waarbij ook een grote operatie waar zijn schedelluik werd verwijderd. “De dokters maakten ons duidelijk dat het er bijzonder slecht uitzag en dat we per kwartier moesten afwachten. Onze Lowie overleefde de eerste uren en wij leefden van het ene piepkleine sprankeltje hoop naar het andere. We werden voorbereid op het feit dat de Lowie die wij kenden er niet meer zou zijn. Maar niemand kon op dat moment zeggen wat de precieze gevolgen zouden zijn. Na enkele dagen kwamen we dan op een cruciaal punt: de beademing zou afgekoppeld worden. De dokters waren bang dat zijn lichaam niet sterk genoeg was om de beademing over te nemen. Ineens lagen de kaarten heel slecht voor ons.”

Afscheid nemen 

De familie van Lowie werd voorbereid om afscheid te nemen. “Diezelfde dag kwamen ze ’s avonds langs met de koesterkoffer van het Berrefonds. Wij maakten samen met de verpleging hele mooie herinneringen en we lieten ook een fotograaf komen van ‘Boven de Wolken’. Ik mocht die nacht ook samen met onze Lowie in bed liggen. Ondanks alle infusen, beademing… was dit toch mogelijk. De dag erna kregen we rustig de tijd om afscheid te nemen alvorens de beademing werd stopgezet. Het ondenkbare gebeurde voor ons. De buis werd verwijderd, onze Lowie hoestte de slijmen op en nam de beademing over met behulp van de Opti-flow (verwarmde zuurstof). Een dag later had hij zelfs die zuurstof niet meer nodig. Toen ik die dag ’s avonds aan het praten was met de verpleging hoorden we zijn eerste woordjes. Vanaf dat moment gingen we met kleine stapjes vooruit. Hij begon te reageren op commando’s, sprak soms… maar dit was nog heel weinig. Een week later begon hij ook te eten en reageerde hij op zijn lievelingslied door mee te zingen.” 

Lowie knapt goed op 

“Op maandag 20 juli, 18 dagen na het trauma, verhuisden we van INZO 4 naar pediatrie. Een enorme stap vooruit! Ondertussen is onze zoon al een heel eind opgeschoten in zijn revalidatie. Sinds begin augustus is hij in het revalidatiecentrum van Pulderbos. Ondertussen is hij weer volledig bij bewustzijn en blijft hij vooruit gaan. In oktober werd zijn botluik teruggeplaatst, in februari is hij nog geopereerd aan een hersenaneurysma. Ondertussen heeft Lowie geen rolstoel meer nodig, hij kan opnieuw rijden op de step en begint terug een beetje te lopen. Hij volgt leerstof op niveau van zijn leeftijd en ondertussen weten we dat er qua intelligentie weinig problemen zijn. Beheersing van zijn impulsen en remmingen zijn wel moeilijk, want die sturing zit in het gebied waar het letsel zich bevindt.”

Wat de INZO voor Lowie en zijn familie heeft betekend

“We komen nog heel vaak voor controles in het UZA. Lowie wordt steeds goed opgevolgd. Wij, als ouders, hebben alle vertrouwen in de artsen en verpleging en weten dat hij in de allerbeste handen is. Wij zijn hen zo dankbaar voor alle liefde, warmte en deskundigheid. Steeds stonden en staan ze voor ons klaar: alle dokters met hun open en eerlijke communicatie en hun uitstekende zorgen, maar ook de verpleging met al hun ervaring. We konden onmogelijk op een betere plek terecht zijn gekomen.”

Project Kinderintensieve zorgen

De intensieve zorg (INZO) afdeling van het UZA wordt volledig vernieuwd en zal in het nieuwe Q-gebouw van UZA worden geïnstalleerd. In deze vernieuwde INZO zal een specifieke afdeling voor pediatrische patiëntjes worden voorzien – een zogenaamde PICU (Pediatric Intensive Care Unit). Hier worden kritisch zieke kinderen behandeld – in levensgevaar na een ongeval, een ernstige ziekte of zware heelkunde. Zij hebben vaak langdurig hoogtechnologische en gespecialiseerde zorg nodig. 

Prof dr. Jorens: “In een ziekenhuis kijkt men vooral naar het genezingsproces van een patiënt op een technisch-medische manier qua medicatie en apparatuur. Maar al in de jaren ’90 heeft onderzoek aangetoond dat ook omgevingselementen invloed hebben op het genezingsproces. Een aangepaste ruimte en de juiste inrichting op intensieve zorgen voor kinderen kan een helende invloed hebben. Om deze healing environment voor kinderen te realiseren, hebben we het project Kinderintensieve Zorgen opgericht.”

De geplande ingebruikname van de nieuwe INZO is eind 2023. Lees meer over het project Kinderintensieve Zorgen.  Wil je dit project ondersteunen en kindjes zoals Lowie helpen? Iedere gift, groot of klein, maakt hét verschil!

 

 

 

Laatst aangepast: 18 oktober 2021
Auteur(s):