Getuigenis Mathias

Mathias Wellhausen (62 jaar) heeft een erfelijke oogziekte waardoor zijn zicht langzaam verdween. Daardoor kwam hij in het UZA bij prof. Koppen terecht.  Om zijn zicht terug te verbeteren, drong zich een corneatransplantatie (hoornvliestransplantatie) van beide ogen op. Vijf jaar geleden werd eerst zijn rechteroog geopereerd, het zicht bedroeg op dat moment maar 40%. “De dagen na de operatie waren heel pijnlijk, ik heb veel pijnstillers moeten nemen.”, aldus Mathias. “Maar na 3 maanden kwam mijn zicht terug, en na 12 maanden bedroeg het zicht aan mijn rechteroog zelfs 100%”.

Begin 2022 werd zijn linkeroog geopereerd waaruit hij op dat moment nog maar 50% zicht had. Omdat in tussentijd de techniek al veel verbeterd was - dankzij veelvuldig onderzoek - was deze operatie veel minder pijnlijk voor Mathias. Ook het herstel verliep veel vlotter: “Na 2 weken was mijn zicht al terug beter en na 2 tot 3 maanden was mijn oog volledig hersteld. Na 7 maanden is het zicht van mijn linkeroog alweer 80%.”

Het weefsel dat gebruikt wordt voor corneatransplantaties komt van donors. Dat gaat ongeveer 10 jaar mee vooraleer het afgestoten wordt door het lichaam, nadien dringt zich een nieuwe transplantatie op.

Voor Mathias werd dit echt een succesverhaal: “Ik zou het aanbevelen aan iedereen die het nodig heeft ongeacht de leeftijd. Zeker niet wachten, er gaat echt een nieuwe wereld voor je open. Voor mijn operatie had ik problemen om met de computer te werken, ik had een heel groot scherm met aangepaste letters. Als iemand een presentatie gaf, moest ik altijd op de eerste rij gaan zitten, anders kon ik het scherm vooraan niet lezen.  Ook in het autorijden voel ik me nu veel veiliger. Ik mocht altijd blijven autorijden - dat mag tot 50% zicht op beide ogen samen – maar voor de operaties waren mijn ogen ook heel gevoelig aan licht. Als ik in de auto zat en de zon kwam op, moest ik me aan kant zetten omdat ik niets meer zag door het felle licht.“Die problemen zijn nu allemaal van de baan. Mijn levenskwaliteit is er enorm op vooruit gegaan, ik kan nu zelfs functioneren zonder bril.”, aldus Mathias. “Ook ben ik heel tevreden over prof. Koppens, zij maakt tijd om te luisteren naar mijn problemen en heeft me heel goed geholpen. Ze is een hele zachtaardige dokter.”

                                                                                                           

 

 

Laatst aangepast: 06 september 2022
Auteur(s):