SuperStef

donateOp 19-jarige leeftijd kreeg Stef de diagnose acute leukemie. Acht dagen na de diagnose verloor Stef de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Zijn ouders richtten het fonds SuperStef op. Dit fonds ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek naar leukemie en meer specifiek naar de agressieve vorm Acute Myeloïde Leukemie (AML). Het onderzoek staat onder leiding van professor Zwi Berneman, diensthoofd hematologie.

Stef, 1 brok energie

Stef was een vrolijke en sociale jongen vol levenslust. Hij zat in de Chiro, werd monitor bij de speelpleinwerking in zijn dorp en zat in het tweede jaar van zijn lerarenopleiding aan de hogeschool. Tot in juni 2017 het noodlot toesloeg. 

Acht dagen 

Op donderdag 9 juni 2017 voelde Stef zich plots ziek. Hij werd sneller moe en had wat rugpijn, maar dit leek iedereen normaal. Hij had namelijk net een stressvolle examenperiode achter de rug. Twee weken later besloot hij toch op controle te gaan bij de huisarts. Daar werd  hij meteen doorverwezen naar de spoedafdeling van het UZA. Een korte en zeer emotionele periode brak aan. 

Na allerlei onderzoeken is de diagnose snel duidelijk: Acute Myeloïde Leukemie (AML). De dagen die daarna volgen staan in het teken van chemotherapieën en allerlei behandelingen, waarbij de artsen proberen Stef weer aan te sterken en stabiel te krijgen. Acht dagen na de opname in het UZA overlijdt Stef. Zijn ouders, zus, broer, familie en vrienden laat hij vol ongeloof achter. Geert Lauwers, papa van Stef, vertelt: “Het is een ware hel waar je door gaat. Donderdagavond kwamen we aan op spoed, vrijdagochtend kregen we de diagnose en de zaterdag nadien is Stef overleden. Het ziek zijn en overlijden van Stef is zodanig snel gegaan, dat we niet eens afscheid hebben kunnen nemen.” 

SuperStef: omdat het allemaal niet voor niets is geweest!

Geert en Nancy Lauwers, de ouders van Stef, willen met het verdriet en de leegte die Stef achterlaat graag iets positiefs doen. Daarom richtten zij het fonds SuperStef op, ter nagedachtenis van hun zoon Stef. “We hopen dat onze bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar leukemie en AML, hoe klein dan ook, er ooit op een dag aan bijdraagt dat andere ouders niet hoeven mee te maken waar wij in die 8 dagen in het UZA en de weken en maanden daarna zijn doorgegaan. Dan is het misschien toch allemaal ‘niet voor niets’ geweest.” 

Wat is AML? 

Leukemie is een vorm van kanker en betekent letterlijk een “teveel aan witte bloedcellen in het bloed”. Bij AML wordt de normale bloedaanmaak op een paar weken tijd overwoekerd door kwaadaardige witte bloedcellen (blasten). Het is een levensbedreigende ziekte die zeldzaam is: per jaar krijgen in België slechts 500 personen de diagnose van AML. De precieze oorzaak van AML is nog niet bekend. 

Burpeemarathon 

Jef, de jongere broer van Stef staat voor een zware uitdaging eind november: een 12u lange burpee-marathon! Lees meer over zijn uitdaging en hoe je kan steunen via hun actiepagina

 

De ouders van Stef kwamen tijdens de Warmste Week (op 20/12/2018) een cheque van 9.000 euro overhandigen. Bekijk hier het fragment. 

Klik hier en lees het artikel uit Het Laatste Nieuws op 4/12/2018. 

Laatst aangepast: 22 december 2022
Auteur(s):