Fonds Zorgcentrum na Seksueel Geweld

  


In het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) kan elk slachtoffer van seksueel geweld gratis terecht, 24 op 24 en 7 dagen op 7. In alle vertrouwelijkheid biedt een team van forensische verpleegkundigen, psychologen en artsen alle zorgen aan onder één dak.

“Seksueel geweld meemaken, dat kan je moeilijk uitleggen. Als slachtoffer ben je zo overweldigd door wat er gebeurd is, dat praten en vertrouwen een uitdaging worden. Het uitzoeken waar naartoe en wie te vertrouwen zijn dan te grote stappen. Het zorgcentrum is de eerste plek waar iemand je hand vastneemt en die stappen samen doorloopt en dat kan zo betekenisvol zijn in een verwerkingsproces. Gehoord worden én geholpen worden.”  - Ayke, slachtoffer van seksueel geweld. 


Officiële opening in het bijzijn van minister Verlinden - 10 november 2021

Slachtoffers kunnen er beroep doen op psychologische ondersteuning, medische zorg en forensisch onderzoek na seksueel geweld. Als ze een klacht wensen in te dienen, komen gespecialiseerde zedeninspecteurs naar het ZSG om het verhoor af te nemen. In de periode na de eerste aanmelding, worden slachtoffers warm opgevolgd door de forensisch verpleegkundigen in casemanagement. Daarnaast kunnen zij bij iemand van het team psychologen terecht om de schokkende gebeurtenis een plaats te geven en te verwerken.
Het ZSG bevindt zich op de site van het UZA in het Zorghotel Drie Eiken. Elk slachtoffer, zonder enige discriminatie, zal daar door het multidisciplinaire team worden opgevangen. Het slachtoffer staat steeds centraal in onze aanpak en bij elke stap wordt zijn/haar/hun toestemming gevraagd. 

Bekijk hier de reportage van ATV over het centrum

Het zorgcentrum wil een warme en huiselijke plek aanbieden na de vaak traumatische ervaring die slachtoffers van seksueel geweld hebben meegemaakt en moeten zien te verwerken. UZA foundation wil dit samen met jouw hulp realiseren

Dankzij de schenkingen kunnen we kledij aankopen, zodat de slachtoffers in gepaste en comfortabele kledij (en geen ziekenhuishemdje) naar huis kunnen gaan. Bij klacht wordt de kledij van slachtoffers immers vaak in beslag genomen om sporen van het geweld te kunnen terugvinden. Ook willen we het onthaal zo huiselijk mogelijk maken en kunnen we de doucheruimtes, waar slachtoffers na vervelende onderzoeken even letterlijk en figuurlijk alles van zich af kunnen wassen, van alle mogelijke comfort voorzien. 

Lees hier de getuigenis van een meisje dat langsging in het zorgcentrum.

Jouw steun maakt voor de slachtoffers van seksueel geweld een wereld van verschil. 

Laatst aangepast: 22 december 2022
Auteur(s):