Fonds Luc Beaucourt

donate

Luc Beaucourt (Gent, 28 maart 1948 – Berchem, 26 november 2021) was een urgentiearts van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). In Vlaanderen was hij vooral bekend door zijn schokkende campagnes tegen weekendongevallen.

In de jaren ‘90 trok hij vanuit zijn ervaring persoonlijk ten strijde tegen de weekendongevallen. Beaucourt was een van de drijvende krachten achter de Wodca-controles, wat staat voor ‘weekendongevallen door controles aanpakken’.

In 2001 kwam hij aan het hoofd van B-FAST, het snelle interventieteam van Buitenlandse zaken. Rond de eindejaarsfeesten van 2004 trekt Beaucourt met zijn interventieteam naar de landen in Zuidoost-Azië die door de tsunami getroffen zijn, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. 

Vanaf mei 2008 opereerde Beaucourt onder de vlag van V-Med, het Vlaams Medisch Interventieteam dat hij zelf oprichtte.

“Als ik met mijn ploeg naar zo’n rampgebied afreis, dan werken we 24 uur per dag. Niemand moet dan bij mij afkomen en zeggen dat hij honger of dorst heeft of dat hij wil slapen.”

Zo trok Luc naar Myanmar (Cycloon 2008), Indonesië (Aardbeving 2009), Chili (Aardbeving 2010), Haïti (Aardbeving 2010), Pakistan (Overstromingen 2010), Filipijnen (Tyfoon 2014), Nepal (Aardbeving 2015 - 2017) en Nepal 2020 (bouw Secundaire School).

Na zijn overlijden hebben Jo Engelen en Dieter Schulz (twee oud V-Med leden) het initiatief genomen om V-Med nieuw leven in te blazen onder de naam V-Med Luc Beaucourt.  Qua filosofie is het een voortzetting van de oude V-Med: medische en technische crisishulp aanbieden aan bevolkingsgroepen in binnen- en buitenland die lijden onder natuurgeweld en oorlog, en dit zonder onderscheid te maken van afkomst, religie, levensbeschouwing of politieke opvatting. V-Med wil op langere termijn structurele hulp bieden door zich ook te richten op het herstellen van de samenleving, op de wederopbouw voor een blijvende en duurzame verandering.

V-Med Luc Beaucourt bestaat enkel uit onbezoldigde vrijwilligers.

Wil je dit fonds steunen, klik dan hier.

Laatst aangepast: 10 februari 2023
Auteur(s):