Ontdek meer over het COVID-19 fonds

donate

 

 

 

Het UZA is één van de twee referentieziekenhuizen in België voor COVID-19. Onze collega's krijgen daarom de nodige opleidingen en bijscholingen om zichzelf en de patiënten het best te beschermen en de juiste zorg te bieden. Johnny Van der Straeten, voorzitter van de Raad van Bestuur van UZA foundation geeft graag wat meer uitleg (filmpje juni 2020): 

 

Het coronavirus behoort tot de groep van infectieziekten, maar wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Veelvoorkomende infectieziekten, zoals een verkoudheid, worden snel overwonnen door ons immuunsysteem. Maar van bepaalde infectieziekten kunnen mensen ernstig ziek worden en vereisen ze een hele specifieke behandeling en soms drastische maatregelen. Ook het coronavirus behoort tot de term infectieziekten

Coronavirussen (CoV) vormen een grote familie van virussen die infecties veroorzaken gaande van een gewone verkoudheid tot ernstige aandoeningen, zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

Het coronavirus is een virus dat, net zoals MERS-CoV en SARS-CoV, ernstige longinfecties kan induceren. Daarom zijn intensieve zorg en de bijhorende infrastructuur en de beschikbaarheid van beademingstoestellen bij de behandeling van deze infectie cruciaal zijn.

Ontstekingsreactie COVID-19 ongekend

COVID-19 kan bij veel patiënten, één van de sterkste ontstekingsreacties in het menselijk lichaam veroorzaken. Vooral in de longen ontstaat de meest sterke ontsteking die men ooit heeft beschreven. Het ontsporen van deze ontstekingsreactie is vaak de aanleiding dat een patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis. Vooral opname op intensieve zorg met frequente noodzaak tot beademen (wanneer de longen falen) of dialyse (wanneer de nieren falen). In het UZA bestuderen we deze ontstekingsreactie bij COVID-19 om de volgende redenen:

  • we proberen te vinden welke stoffen vrijkomen bij deze ontstekingsreactie (lokaal maar ook of ze in het bloed gevonden kunnen worden), zodat we deze kennis kunnen gebruiken bij de volgende “golf” om te voorspellen wie kritisch ziek wordt of niet;
  • we gebruiken deze kennis om wetenschappelijk onderzoek op te starten met ontstekingsremmende medicatie om verdere progressie van de ziekte te kunnen voorkomen;
  • we gaan door middel van analyse van het DNA (erfelijk materiaal) na wie er vatbaar is om een dergelijke ontstekingsreactie te ontwikkelen of niet. 

Dit innovatief onderzoek verloopt in samenwerking met de UAntwerpen en met andere Vlaamse, nationale en internationale onderzoekscentra met één doel: het proces achter de ontsteking bij COVID-19 te ontrafelen en te kunnen voorspellen waardoor we een zo gericht mogelijk ontstekingsremmende medicijn vinden om schade aan het lichaam en vooral de longen te beperken. 

Kankerzorg tijdens coronacrisis

Kankerpatiënten behoren tot de risicogroep tijdens deze coronacrisis. Binnen de oncologische afdelingen van het UZA nemen we beschermende en aangepaste maatregelen voor onze patiënten. De kankerbehandelingen lopen ook tijdens deze crisis gewoon door. We blijven onze patiënt centraal en op de eerste plaats zetten. De fysieke bezoeken aan het ziekenhuis verminderen we door patiënten van thuis op te volgen en in te zetten op teleconsultaties en zelfs een app. Lees en ontdek hier hoe we ons aanpassen aan deze crisis en hoe jij het kankeronderzoek tijdens de coronacrisis kan steunen.

Acties onder de vleugels van het COVID-19 fonds

De afgelopen periode hebben we heel wat steun ontvangen. Niet alleen financieel. Veel mensen hebben hun handen uit de mouwen gestoken om het COVID-19 fonds te ondersteunen. Ontdek hier de verschillende acties en initiatieven. 

Wil jij ook een actie organiseren? Neem contact op met ons via uzafoundation [at] uza [dot] be. Wil je graag het COVID-19 fonds fianncieel ondersteunen? Jouw gift maakt écht het verschil. 

Kom je binnenkort naar het UZA? Ontdek hier welke regels er momenteel gelden.