Fonds Beweegtrajecten

donate

 

Beweging is belangrijk. Dat hoor je overal. In 2017 riep de Vlaamse Overheid de bewegingsdriehoek in het leven. Hierop werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk beweging is. Elke 30 minuten even rechtstaan en wat stappen zetten. Niet meer hele dagen op een stoel blijven zitten wordt het nieuwe normaal. 

Ook als je gezondheid het even laat afweten is beweging belangrijk. Daarom zetten we binnen het UZA extra in op beweging bij onze patiënten. We richten ons op beweegtrajecten die opgericht zijn voor patiënten die reeds de revalidatie binnen het ziekenhuis en ziektetraject gevolgd hebben. Deze trajecten zorgen voor een transitie tussen de revalidatie in het ziekenhuis en de begeleiding in een thuissituatie. Naast de fysieke voordelen, heeft zo’n beweegtraject en het bewegen ook een positieve impact op de mentale weerbaarheid: actieve patiënten blijken minder last te hebben van angsten en depressieve gevoelens en herwinnen sneller hun zelfvertrouwen.

Binnen het UZA hebben we een brede waaier aan trajecten. Dit gaat van een looptraject tot een specifiek golf of kanotraject.

Bewegen is beter voor je brein dan kruiswoordraadsels

Ook op de afdeling neurologie besteden ze veel aandacht aan bewegen bij patiënten. Chris Truyers (kliniekhoofd fysische geneeskunde en fysische revalidatie in het UZA): ”'In elk revalidatietraject na een beroerte nemen we bewegen mee op. Er is meer en meer wetenschappelijk bewijs voor dat bewegen en sporten goed is voor de werking van ons brein. Bewegen heeft bijvoorbeeld meer beschermende impact tegen hersenziektes zoals Alzheimer dan kruiswoordraadsels invullen. En ook genezend, om beter te herstellen, merken we een brede positieve invloed.” 

Op 10 oktober 2021 liep Dirk Kerremans samen met prof. dr. Laetitia Yperzeele (neurologe aan het UZA) de 10 Miles. Dirk kreeg in 2016 een beroerte, maar bleef ondanks zijn beroerte bewegen. 

Lees het volledige verhaal van Dirk en prof. Yperzeele hier. 

(ex)-kankerpatiënten trekken hun sportieve schoenen aan

De positieve effecten van bewegen voor (ex-)kankerpatiënten werden reeds veelvuldig aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. Zo werd het ook een vaste waarde binnen de oncologische zorgpaden van het UZA. 

Bewegen tijdens een kankerbehandeling zorgt ervoor dat patiënten minder en minder ernstige bijwerkingen ervaren van hun ziekte en de bijhorende behandeling. Ook wordt bewegen geassocieerd met hogere overlevingskansen en een betere levenskwaliteit op korte en lange termijn. Door meer te bewegen verbetert de lichaamssamenstelling en de botgezondheid.  

Het is daarnaast de manier bij uitstek om kanker gerelateerde vermoeidheidsklachten aan te pakken en bewegen speelt ook een beschermende rol in het ontstaan van lymfoedeem, pijnklachten en slaapstoornissen. 

Daarbovenop zien we dat bewegen de ontwikkeling van bepaalde kankers tegengaat en de kans op herval gaat beperken. Bewegen heeft dus zeker ook een preventieve functie!

Om er voor te zorgen dat (ex-)kankerpatiënten hun specifieke beweegnorm halen voorziet het UZA beweegtrajecten om hen hierin te ondersteunen. Door het aanbod zo divers mogelijk te maken proberen we zoveel mogelijk (ex-)kankerpatiënten te bereiken.

De projecten die lopende zijn en worden ondersteund door UZA foundation: 

Golfproject 
De deelnemers leren op korte termijn de theoretische en praktische kant van de golfsport kennen en bouwen op naar een deelname aan een officiële eindwedstrijd van 18-holes. 
 
Welcome On Board
Dit project werd in het leven geroepen voor jongeren die geconfronteerd worden met kanker. De jongeren doorlopen een specifiek revalidatietraject dat hen voorbereid op een wintersportvakantie in april 2024. 
 
Kanoproject
Na een voorbereiding van 10-weken nemen deelnemers deel aan een kanotrekking van 1 week in de mooie- en rustgevende natuur van Zweden. In aanloop van de reis worden kanolessen, openwaterzwemmen en een outdoortraining georganiseerd om de deelnemers voor te bereiden op deze sportieve week in de natuur, back to basics.
 
Wil je zelf deelnemen aan een beweegtraject voor oncologische patiënten? Neem hier een kijkje.
Wil jij ook je sportieve schoenen aantrekken en een glimlach op het gezicht van onze patiënten toveren? 
Wil je zelf je sportieve schoenen aantrekken en bijvoorbeeld de 10 Miles lopen? Super, dat kunnen we alleen maar toejuichen. Weet je wat nog beter is? Je laten sponsoren voor je sportieve prestatie. Je kiest zelf welke afdeling of project je ondersteund binnen het UZA. Je kan bijvoorbeeld ook deze beweegtrajecten kiezen als goed doel. Zo beweeg je, om een patiënt te laten bewegen. 
 
 
Heb je vragen?
Neem zeker contact op met uzafoundation [at] uza [dot] be we helpen je graag verder. 
Ben je niet zo sportief ingesteld, maar wil je de beweegtrajecten wel ondersteunen? Elke schenking (groot of klein) helpen deze trajecten verder.
Laatst aangepast: 22 maart 2023
Auteur(s):