'Ossan zeer': een lied over chronische pijn

 
 
 
 

Peter Slabbynck (Red Zebra) en Augustijn Vermandere hadden elkaar nog nooit ontmoet, laat staan samengewerkt. Maar beiden hadden los van elkaar al gewerkt voor de vzw Brein storm. Het fonds Brein storm ijvert voor meer aandacht voor en meer onderzoek bij mensen met chronische pijn. Zowel Peter als Augustijn zijn deze zaak zeer genegen en toen Sabrine Desaever, oprichtster van Breinstorm en zelf moeder van een zoon met chronische pijn, voorstelde om een song te maken over het onderwerp, waren ze dan ook meteen enthousiast. 

Van Living Room naar Ossan Zeer
Peter Slabbynck ging op zoek naar een song om te coveren maar dan wel met een aangepaste tekst in het Nederlands. Aanvankelijk had hij niet gedacht aan 'I can't live in a living room' van Red Zebra maar na enige tijd drong het tot hem door dat deze song een goeie keuze zou zijn. Om tot de tekst te komen, lazen ze getuigenissen van chronische pijnpatiënten in het onlangs verschenen boek 'Zinvol ziek' van Lynn Formesyn. Met een nieuw arrangement en een nieuwe tekst, met hier en daar knipoog naar de originele tekst, is 'Ossan Zeer' (West-Vlaams voor 'altijd pijn') dan ook veel meer dan zomaar een cover.

28 februari: Internationale Zeldzame Ziektendag
Dat het fonds Brein storm net op maandag 28 februari naar buiten komt met 'Ossan Zeer' is geen toeval. 28 februari is immers de Internationale Zeldzame Ziektendag. Een zeldzame ziekte is een aandoening die bij minder dan 1 op de 2000 mensen voorkomt. Om de diagnose zo snel mogelijk te kunnen stellen en een zo optimaal mogelijk behandelingstraject voor te stellen is het belangrijk expertise en kennis te delen. Het UZA is dan ook lid van 15 Europese referentienetwerken (ERN’s). Dat zijn gespecialiseerde netwerken, onderverdeeld in medische (sub)disciplines, voor de diagnose en behandeling van zeldzame ziekten. 

Heel wat zeldzame ziekten zijn niet alleen levensbedreigend maar veroorzaken ook chronische pijn. Veel patiënten voelen zich dan ook eenzaam in hun ziekteproces, een aspect dan nadrukkelijk aan bod komt in het nummer 'Ossan Zeer'. Zeker bij kinderen en jongeren is chronische pijn met een zeldzame ziekte als aanleiding een belangrijk aandachtspunt. 

Chronische pijn
Ook jonge mensen als Tristan (26 jaar), de zoon van Sabrine Desaever, hebben namelijk dagelijks af te rekenen met chronische pijn. Bij Tristan begon het toen hij 16 jaar was. Door rug,-, nek- en schouderpijn was slapen bijna onmogelijk. Uiteindelijk luidde de diagnose: cervicale dystonie. 'Ik was opgelucht dat er een diagnose was gesteld,' vertelt Tristan,' maar omdat die op zich had laten wachten, heb ik geen tijdige en juiste behandeling gehad en is mijn pijn chronisch geworden.' Momenteel is Tristan voor zijn chronische pijn in behandeling bij prof. Guy Hans in het UZA. 

UZA foundation zet zich mee achter het nummer 'Ossan Zeer'. Patiënten met chronische pijn raken immers te vaak geïsoleerd. Het multidisciplinair pijncentrum van het UZA zet zich in om de levenskwaliteit van patiënten zoals Tristan te kunnen verbeteren. Een team van onder meer psychologen, psychiaters en specialisten fysische geneeskunde werken nauw samen. Omdat er zelden een pasklare oplossing is, zoeken zij naar de beste aanpak van pijn. Sinds kort heeft het UZA ook een uniek pijncentrum verbonden aan het kinderziekenhuis.

Laatst aangepast: 09 maart 2022
Auteur(s):