Auditie Twinkelings - Kerstmagie

donate

 

 

 

De afgelopen weken was het spannend. Maar liefst 19 kinderen kwamen bij het kasteel Westerlo langs voor een zang auditie. Het doel: een cd uitbrengen. De opbrengst gaat naar de ontwikkeling van een nieuwe behandeling tegen agressieve hersenkanker bij kinderen. 

Al voor het 6de jaar op rij brengt Historalia Productions historische kastelen tot leven met Vlaanderens meest betoverende theaterwandeling, Kerstmagie. Omdat dit jaar COVID-19 ervoor heeft gezorgd dat de voorstellingen niet door kunnen gaan, start Kerstmagie dit jaar met een bijbehorende cd ‘De Twinkelings zingen Kerstmagie’! Maar liefst 19 kinderen tussen 8 en 15 jaar kwamen op auditie. Uit de kandidaten zijn 6 kinderen gekozen, de Twinkelings! Zij zullen 10 bekende kerstliedjes zingen. De nummers worden allemaal in een nieuw jasje gestoken én worden opgenomen in een professionele studio. 

Simon de Merode, bezieler van het project en actief lid van de raad van bestuur van UZA foundation vertelt: ‘Kerstmagie heeft een hart voor kinderen. Omdat de afgelopen periode moeilijk was voor iedereen in de gezondheidszorg en voor het wetenschappelijk onderzoek, wil Historalia graag een steentje bijdragen. De winst van dit project wordt dan ook geschonken aan UZA foundation en in het bijzonder aan het onderzoek en behandeling van agressieve hersenkanker bij kinderen.’

Neem alvast een kijkje op de website van Kerstmagie.  

Bekijk hier de aftermovie. De versie van de Twinkelings van 'Stille Nacht' kan je hier bekijken. 

Over het onderzoek

Het UZA startte een aantal jaar geleden het wetenschappelijk onderzoek naar agressieve hersenkanker bij kinderen. Inmiddels is er een therapeutisch vaccin ontwikkeld op basis van dendritische cellen waarbij het eigen immuunsysteem wordt getraind om kankercellen te doden. Er is goede hoop dat dit vaccin, in combinatie met de gebruikelijke chemo- en radiotherapie, een meerwaarde kan bieden voor de patiëntjes. Momenteel wordt door UZA een protocol uitgewerkt dat, na presentatie aan de Belgian Society of Paediatric Haematology Oncology (BSPHO), in de zomer van 2020 bij de Belgische overheid wordt ingediend. Prof. Zwi Berneman “De bedoeling is om de klinische studie, met inclusie van de eerste patiëntjes, eind 2020 op te starten.” 
 
Het vaccin

Het therapeutische kankervaccin op basis van patiënt-specifieke dendritische cellen werd ontwikkeld door UZA en UAntwerpen (Universiteit Antwerpen), onder leiding van prof. Berneman. Het vaccin is inmiddels succesvol ingezet bij meer dan 100 kankerpatiënten tijdens klinische studies bij volwassenen met acute myeloïde leukemie (AML), longvlieskanker, uitgezaaide borstkanker en hersenkanker. Bij de groepen van patiënten behandeld met dit vaccin steeg de gemiddelde overlevingsduur met 60% of meer. Omdat het vaccin een succes bleek, wil het team van prof. Berneman dit nu ook bij jongere patiëntjes met DIPG of HGG bestuderen.
Wil je dit onderzoek mee ondersteunen? Iedere gift, groot of klein, helpt ons onderzoek vooruit!
Laatst aangepast: 10 februari 2021
Auteur(s):