Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

UZA als eerste internationale ziekenhuis PTAP®-geaccrediteerd

UZA als eerste internationale ziekenhuis PTAP®-geaccrediteerd

Datum: 
23/04/2021

Het UZA wordt als eerste internationale en enige Europese ziekenhuis geaccrediteerd voor het Practice Transition Accreditation Program® (PTAP) door het American Nurses Credentialing Center. Deze erkenning komt er na uitgebreide doorlichting over het onboarding programma van nieuwe verpleegkundigen in ons ziekenhuis.

Als Magnet Hospital willen we inzetten op het aantrekken en behouden van verpleegkundigen. Om medewerkers voor langere termijn aan je organisatie te kunnen binden, is het van essentieel belang dat de introductie in de organisatie goed verloopt. Daarom stapte het UZA als allereerste Europese ziekenhuis in het Practice Transition Accreditation Program of kortweg PTAP. Het programma focust op de ‘transition to practice’, ofwel hoe schoolse kennis, vaardigheden en praktijkvoering worden omgezet naar de UZA-context.

Het American Nurse Credentialing Center (ANCC) schreef een handleiding uit om tot een sterk gestructureerd, op evidentie gebaseerd onboarding programma te komen, met positieve resultaten als gevolg. Aan de hand van deze handleiding hebben we geprobeerd het Centraal OriënteringsProgramma en de dienstspecifieke opleiding door mentoren af te toetsen en meer vorm en structuur te geven. Zo hebben we geleidelijk aan wijzigingen doorgevoerd, items aangevuld of bepaalde zaken anders aangepakt. Dit hebben we bovendien gecombineerd met een focusgroep in april 2018 waarin we nieuwe verpleegkundigen hebben bevraagd over hun start in het UZA.

Deze accreditatie is geen doel op zich, maar waardeert het traject dat afgelegd is. Het is mooie erkenning voor het UZA als werkgever én voor iedereen die hieraan zijn of haar bijdrage heeft geleverd.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook