Tomorrowland zien en sterven

Tomorrowland zien en sterven

Datum: 
22/07/2019

Drugsvrije festivals zijn een utopie, schrijft Peter Vanacker, neuroloog verbonden aan de Universiteit Antwerpen/ UZA en AZ Groeninge. Investeer daarom nog meer in medische noodhulp op de weide.

Over de hele wereld namen deze week ouders afscheid van hun geliefde zoon of dochter, ervan uitgaande hen enkele dagen later in blakende gezondheid terug te zien. Met meer dan honderd verschillende nationaliteiten waren ze onderweg naar Boom, het Mekka van de dancefestivals. Op de vlucht kregen de feestvierders al een voorsmaakje van wat de vijftiende editie van Tomorrowland zoal te bieden heeft, qua opzwepende beats, creaties van onze beste chef-koks en heel veel 'Tomorrowland-love'. Helaas moeten we de laatste jaren vaststellen dat sommige bezoekers het festival niet in goede gezondheid verlaten. En ook dit jaar viel er dus een dode te betreuren, volgens de recentste berichten drugsgerelateerd.

In het verleden waren al overlijdens te wijten aan een dodelijke cocktail van hitte, dehydratatie en drugsintoxicatie. Geen enkel festival in binnen- of buitenland is daar immuun voor. Organisatorisch behoort Tomorrowland tot de beste festivals ter wereld. De samenwerking met politiediensten en lokale zorginstellingen verloopt uitstekend. Een team van urgentieartsen (UZA/AZ Rivierenland/AZ Sint-Maarten) en verplegend personeel levert ter plekke schitterend werk. Maar het zijn de vrijwilligers van het Vlaamse Kruis, aanwezig overal op het terrein, die zo snel mogelijk de eerste zorgen toedienen. Vrijdag was ik zelf ter hoogte van het hoofdpodium aan het genieten van de beats van Steve Aoki, toen mijn aandacht werd getrokken door tumult in het publiek. Ondanks de reanimatiepoging overleed een 27-jarige Indiase jongeman nog diezelfde avond. Mijn eerste gedachten gaan uit naar zijn familie in India, die in een onwaarschijnlijke nachtmerrie is terechtgekomen.

Dealers zonder scrupules

Het is onze morele plicht als artsen mee na te denken over structurele oplossingen. Zolang Tomorrowland niet de status heeft bereikt van een officiële natie, moet het festival werken binnen de krijtlijnen van ons huidig, dubbelzinnig drugsbeleid. Officieel is de boodschap vanuit de organisatie helder, met een nultolerantie voor drugs. In principe haalt de organisatie de politie erbij als je betrapt wordt, waarna je het festivalterrein moet verlaten. Jongeren kunnen bij het binnenkomen hun drugs deponeren in drugstonnen en drugshonden worden ingezet aan de ingang. Nieuw dit jaar was het mobiele analyselaboratorium van de Civiele Bescherming. Zo'n lab laat toe snel te analyseren welke gevaarlijke stoffen in pillen of poeders zitten. Zorgverleners moeten snel zicht krijgen op de mogelijk ingenomen stoffen, als iemand met een overdosis in de EHBO-post terechtkomt.

Jammer genoeg leiden al die maatregelen niet tot een drugsvrij festival. Het is naïef te denken dat onder de 400.000 bezoekers maar een marginale groep drugs gebruikt. Gelukkig gaan de meesten op een vrij verstandige manier om met drugs. In het buitenland (onder meer het Verenigd Koninkrijk en Australië) bieden festivals drugstestsetjes aan op de weide, wat de festivalgangers toelaat een beter zicht te krijgen op de werkelijke inhoud van de aangekochte drugs. Vooral buitenlandse Tomorrowland-bezoekers vallen vaak ten prooi aan Antwerpse dealers zonder scrupules. Politie en organisatie moeten de komende jaren een mentale omslag maken en investeren in maatregelen ter ondersteuning van de gezondheid van al zijn bezoekers. Dit kan door zowel digitaal als op de site uitgebreidere informatie rond verstandig drugsgebruik aan te bieden, net als de mogelijkheid tot drugstestsets op de weide. Belgische wetgeving zal daartoe een opening moeten creëren.

Draagbare defibrillators

In België krijgen jaarlijks ongeveer negenduizend mensen een plotselinge hartstilstand. Als dit zich voordoet op Tomorrowland, met meer dan 400.000 bezoekers, dan is de reactie van de omstanders van cruciaal belang voor de overlevingskansen van het slachtoffer. In een ideale wereld zouden defibrillators binnen handbereik moeten zijn. Automatische, draagbare elektrische defibrillators laten toe om via mondelinge instructies het slachtoffer een levensreddende schok toe te dienen.

Een andere belangrijke factor om de overlevingskansen te verhogen, is het vroegtijdig herkennen van problemen. Vandaar dat Evita Bonné, woordvoerster van het UZA, alle festivalgangers aanraadt medische hulp in te schakelen, maar vooral ook oog te hebben voor de gezondheid van vrienden. Naast investeren in defibrillators kunnen andere investeringen een grote impact hebben: info over EHBO en over verstandig drugsgebruik op de Tomorrowland-app; linken naar het 112-noodnummer of de app 112BE.

Aan iedereen die volgend weekend naar Boom afzakt: geniet volop van het magische gevoel, maar zoek onmiddellijk hulp wanneer je medebezoekers bewusteloos aantreft op het terrein. Ook jij kunt mensenlevens redden!

Peter Vanacker

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook