Slokdarm-maag-duodenum transit (SMDT) onderzoek

Het slokdarm-maag-duodenum transit (SMDT) onderzoek is een röntgenfoto-onderzoek dat uitgevoerd wordt bij problemen met de passage van voedsel door de dunne darmen, zoals oprispingen, misselijkheid, overgeven. Tijdens het onderzoek worden foto’s genomen terwijl u contrastvloeistof drinkt.

Waarop moet u letten voor een SMDT-onderzoek kan uitgevoerd worden?

  • Zorg dat u nuchter bent voor dit onderzoek: u mag niets meer eten van middernacht voor de dag van het onderzoek. ’s Ochtends kunt u wel met een klein beetje water uw medicatie innemen.
  • Verwittig altijd als u mogelijk zwanger bent. Ook eventuele allergieën en medicatiegebruik (voornamelijk bloedverdunners) moet u melden aan de arts.

Hoe verloopt een SMDT-onderzoek?

  • Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  • Ga naar wachtkamer 5.
  • De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  • De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de slokdarm, maag en duodenum genomen worden. Aansluitend zullen er röntgenfoto’s gemaakt terwijl u contrastvloeistof drinkt. Daarna moet u nog wat extra contrast drinken en worden er opnamen van de dunne darmen gemaakt. Het onderzoek zal zowel in liggende als staande houding gebeuren.

Wat gebeurt er na een SMDT-onderzoek?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA). Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de omkleedkamer.

Wanneer krijgt u de resultaten van een SMDT-onderzoek?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie