Slaaptekort maakt je 'sociaal onaantrekkelijk'

Slaaptekort maakt je 'sociaal onaantrekkelijk'

Datum: 
14/08/2018

Te weinig slapen kan je sociaal leven verknoeien. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Je voelt je niet alleen eenzamer en minder happig om met anderen contact te leggen, maar je blijkt ook ‘sociaal onaantrekkelijker’ voor anderen.

"Wij zijn sociale dieren. Maar slaaptekort kan ons tot sociale lepralijders maken", zegt Matthew Walker, professor psychologie en neurowetenschappen aan de universiteit van Berkeley in Californië. Hij publiceert vandaag een studie waarin tests met hersenscans, simulaties en videofragmenten telkens op hetzelfde wijzen: te weinig slaap doet je sociaal haperen. Wie een slechte nacht had, ziet andere mensen meer als een bedreiging en is minder gemotiveerd om sociaal contact te leggen. Ook kom je na een moeilijke nacht eenzamer en minder toegankelijk over naar anderen toe. Dat blijkt uit experimenten op 18 gezonde vrijwilligers, die vervolgens door 1.000 'testers' op videobeelden geanalyseerd werden. Walker en co. concludeerden dat de effecten al zichtbaar waren na één nacht slecht - of net goed - slapen. Je nachtrust bepaalt met andere woorden of je je de volgende dag eenzaam en asociaal voelt, dan wel open en sociaal zelfverzekerd.

Mimiek en huidskleur

Hoofdauteur Eti Ben-Simon legt op basis van het onderzoek een verband tussen de toename van de eenzaamheid in de maatschappij en de afname van het aantal uren slaap. Al vinden Belgische experts dat wel te kort door de bocht. "Je wordt inderdaad sociaal minder vaardig door slaaptekort. Je mimiek en huidskleur veranderen erdoor, wat je sociaal minder aantrekkelijk maakt", zegt professor Johan Verbraecken (UZA). "Maar de eenzaamheidspiek verklaren door het groeiende slaaptekort, is een wel érg grote stap. Wij zien in de slaapkliniek heel wat mensen die niet eenzaam zijn. Bovendien is het soms net de eenzaamheid die ervoor zorgt dat mensen slechter slapen." Klinisch psycholoog Patrick Luyten (KU Leuven) volgt hem hierin. "Kijk maar naar al die mensen die met weinig slaap toekomen en sociaal net erg actief en aantrekkelijk zijn." (BDB)

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook