Samen slapen met heel het gezin

Samen slapen met heel het gezin

Datum: 
05/01/2016
Bron: 
De Morgen

Een slaapkamer voor het hele gezin. Dat moet volgens de jongste catalogus van Ikea kunnen. En ook volgens heel wat ouders: een aantal van hen wordt al jaren wakker tussen hun kroost. 'Knuffelen met mijn man kan in de logeerkamer.' 

Professor Stijn Verhulst, die als kinderarts verbonden is aan het slaapcentrum van het UZA, raadt enkel aan om een kindje, in het eerste levensjaar, in een apart en aangepast bed op de ouderlijke kamer te laten slapen. 

In de slaapkamer van Lien Verdickt (29) staan drie bedden. Centraal een groot exemplaar voor haar en haar man David (32). Aan beide zijden ervan "plakken" de kinderbedjes van Sinn (2) en Daan (4). Al sinds de geboorte van het eerste kind slapen ze zo. Over zeven weken wordt het "familiebed" uitgebreid: dan wordt een nieuw kindje verwacht. "De oudste willen we niet wegjagen."

Evelien Matthijssen (34) snapt het helemaal. Ook in het huis van haar en Marcel (37) stond hun grote bed een tijdlang naast de kleintjes van Olaf (6), Linde (4) en Hugo (1). "Van een bedje heeft mijn vriend nog 3 centimeter moeten afzagen om ervoor te zorgen dat het tussen de muren paste."

Net als Lien en Evelien gelooft ook Ikea in het gezinsslapen. Op pagina 162 en 163 in haar catalogus promoot de meubelmaker de slaapkamer voor het hele gezin. "Kleine kinderen komen op de een of andere manier toch in jouw bed terecht", staat er geschreven. "Neem dat als uitgangspunt en jij en je kinderen zullen een stuk beter slapen."

De ouders die het al doen, beamen: het is heerlijk rusten zo omringd door je kroost. Ze zien alleen maar voordelen. Ze noemen het makkelijker, wanneer je de borst moet geven of moet troosten na een nachtmerrie. Ze noemen het ook goed voor de hechting. "Onze kinderen krijgen de veiligheid en zekerheid die ze nodig hebben", meent Evelien. Lien voegt eraan toe dat die kinderen zelf ook aangeven wanneer ze er genoeg van hebben. "Onze oudste zoon vroeg in zijn brief aan de kerstman om een eigen bed. Daarin kruipt hij nu op weekdagen."

Van slaapproblemen is er geen sprake, zeggen ze nog. Geldt hetzelfde voor een seksleven? Evelien lacht. "Je kunt creatief zijn. Seks hoeft niet alleen 's nachts in een bed plaats te vinden." Lien vindt hetzelfde. "Knuffelen met mijn man kan in de logeerkamer."

Maar maakt het ook echt een verschil, dat co-slapen? Veel wetenschappelijk onderzoek blijkt er niet te zijn. Professor Stijn Verhulst, die als kinderarts verbonden is aan het slaapcentrum van het UZA, raadt enkel aan om een kindje, in het eerste levensjaar, in een apart en aangepast bed op de ouderlijke kamer te laten slapen. "Omdat het een bewezen beschermend effect heeft tegen wiegendood", legt hij uit. Dat kleine kindje tussen de mama en papa laten slapen, vindt hij geen goed idee. "Er worden toch nog steeds incidenten gemeld van kinderen die het deken over het hoofdje kregen of bij wie de ouder er overheen rolt." Over kinderen ouder dan een jaar, bestaan geen richtlijnen. "Ik denk: als het niet stoort, dan is het oké. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen. Ik zou mijn privacy te belangrijk vinden."

Leeftijdsgrens?

Samenslapen mag in België dan niet de norm zijn, in heel wat andere culturen is het dat volgens Verhulst wel. "Vooral in zuiderse landen en bij Afro-Amerikaanse gezinnen in de VS.

Maar bij mijn weten is het niet zo dat de kinderen of ouders met dit slaappatroon zich anders gedragen of voelen dan wij."

An Mariman, psychiater en somnoloog aan het UZ Gent, benadrukt het verschil tussen "reactief" en "georganiseerd co-slapen". "Als ouders voor samenslapen kiezen omdat hun kinderen in een aparte kamer slaapproblemen hebben ontwikkeld, dan is dat niet ideaal. Het kan leiden tot verkeerd slaapgedrag en verkeerde conditionering bij het kind. Ook riskeren de ouders zelf vermoeid te raken of een soort van slapeloosheid te ontwikkelen." In 'georganiseerd co-slapen' ziet ze weinig graten. "Ik kan me voorstellen dat het een gevoel van warmte en verbondenheid kan meebrengen. Al denk ik dat je toch moet opletten voor een verstoring van het slaapritme. Bijvoorbeeld bij ouders die in shiften werken."

Maar stel dan het allemaal vlekkeloos loopt, tot welke leeftijd kan het delen van de master bedroom dan? Evelien en Lien hebben geen grens gesteld. "Ik kan me niet voorstellen dat ze dat als 14-jarige nog willen", zeggen ze. Bij Goedele Liekens was dat blijkbaar anders. De seksuologe gaf enkele jaren geleden zelf toe dat haar twee dochters, toen tieners, naast haar lagen. Verhulst ziet niet in waarom dat nodig zou zijn. "Voor mij is dit eerder een indicatie van een probleem."

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook