Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Rugpijn op het werk

Rugpijn op het werk

Datum: 
23/10/2008

Rugklachten zijn een belangrijke reden voor werkverlet. 'Eens iemand een probleem heeft gehad aan zijn rug, blijft het meestal een zwak punt. Om die persoon weer aan het werk te krijgen en te houden moeten zowel het rugprobleem als de werksituatie aangepakt worden', weet UZA-arbeidsgeneesheer dr. Renno Roelandt.

 

Werkverlet door rugpijn
In België wordt een kleine 12 procent van het ziekteverzuim van 28 dagen of langer veroorzaakt door lage rugpijn. Een patiënt met een discushernia is al gauw zes weken thuis. Maar dat kan ook oplopen tot zes maanden, of in het slechtste geval tot jaren.

Preventie
Roelandt beklemtoont het grote belang van preventie.
'Primaire preventie begint in de tekenkamer', legt hij uit. 'Als in het UZA een dienst aan renovatie toe is, wordt erop toegezien dat de inrichting ergonomisch volledig juist is. Alles, tot en met de zeephouders toe, bevindt zich op de juiste hoogte.'
Hoewel in het UZA de verpleegkundigen de meest kwetsbare groep zijn, ontsnappen ook mensen met een zittend beroep niet aan rugklachten.
'Naar deze groep toe adviseren we vooral aandacht te hebben voor hun levensstijl. Voldoende beweging nemen en overgewicht voorkomen zijn de beste manieren om je rug in een goede conditie te houden. Verder moet er ook op kantoren voldoende aandacht zijn voor ergonomie, met bijvoorbeeld aangepaste stoelen en bureaus. Zoiets kost tijd en geld, maar loont de moeite. Ook stretchen tijdens de werkuren is warm aanbevolen.'
Zelfs als je hoofdzakelijk stilzit voor je beroep, is het mogelijk nu en dan wat beweging in te lassen. De trap nemen in plaats van de lift is een veel aangehaalde maar efficiënte maatregel.
'Net zoals de printer een lokaal verder zetten. Het zijn van die kleine dingen, maar zo kom je tenminste eens van je stoel', aldus Roelandt.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook