Rudi Frankinouille traint ex-kankerpatiënten voor triatlon

Rudi Frankinouille traint ex-kankerpatiënten voor triatlon

Ervaren triatlontrainer Rudi Frankinouille uit Sint-Niklaas stoomt 12 ex-kankerpatiënten klaar voor de Zwintriathlon in september. De sportieve uitdaging past in het onderzoeksproject TriaGO! van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) en AZ Monica. De partner van zwemkampioen Mieke Smet is als sportfysioloog verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Rudi Frankinouille

“De vraag om zo'n uitdaging aan te gaan, komt van de ex-kankerpatiënten zelf”, vertelt Rudi. “Omdat kanker tot zowel fysieke, psychologische als sociale problemen leidt wordt voor elke kankerpatiënt na de behandeling in het ziekenhuis een revalidatieprogramma van drie maanden opgestart. Maar wat daarna? De behoefte om de revalidatie ook na die periode verder te zetten is groot. Met Tria-GO! bekijken we hoe het kan en welk effect het heeft.”

"We weten dat de ex-kankerpatiënten en hun buddy's geen triatleten zijn. Maar ze zijn allemaal heel gemotiveerd om aan de uitdaging te beginnen. Dat is belangrijk, want dit vraagt toch wel een grote investering qua tijd en inzet. Maar ik ben er van overtuigd dat iedereen de eindmeet kan halen. Door de rustige opbouw houden we het project haalbaar en vermijden we dat de deelnemers vroegtijdig moeten afhaken", legt Frankinouille uit. "Alle deelnemers worden tijdens het sporten overigens gemonitord met een hartslagmeter en opgevolgd via een online coachingprogramma. Op die manier kan ik op dagelijkse basis hun trainingsarbeid en hartslagen monitoren."

De rol van de buddy's in Tria-GO! is even bepalend als die van de ex-kankerpatiënten. “We zetten de buddy's bewust centraal naast de ex-kankerpatiënt”, zegt coach Rudi Frankinouille. “Kanker is een ziekte die ook zwaar inhakt op de omgeving van een patiënt. Iemand uit die omgeving betrekken in dit Tria-GO!-programma motiveert de ex-patiënt om het hele traject vol te houden. Het is voor de ex-patiënten bovendien een extra sociale stimulans om door samen met hun buddy een trainingsschema op te stellen én af te werken opnieuw te integreren in het gewone leven.” “Maar ook studiegewijs is het buddy-verhaal interessant: op medisch-technisch vlak kunnen we nu perfect de verschillen in conditieopbouw tussen een ex-kankerpatiënt en de buddy opvolgen.”

Online coaching

“Het programma wordt heel rustig opgebouwd, zegt Rudi Frankinouille. “Eerst werken we aan de zwemtechniek en de coördinatie- en houdingsoefeningen voor het lopen. Daarna beginnen we met rustige duurtrainingen om vervolgens over te gaan op de echte fietstrainingen. In een laatste fase zitten we aan wekelijks 16 uur trainen. De CittA Antwerp Urban Trail op 6 maart en de Antwerp Ten Miles op 17 april staan alvast op het programma.”

Het programma wordt deels samen, deels individueel afgewerkt. “Iedereen wordt tijdens het sporten gemonitord met een Polar-hartslagmeter en verder opgevolgd via het online coachingprogramma Trainingpeaks. Zo kan ik dagelijks hun training en hartslag tijdens inspanningen monitoren. Met die info pas ik het schema wekelijks aan.”

Bron: Het Laatste Nieuws / Gazet Van Antwerpen - 25-012016

Laatst aangepast: 25 januari 2016
Auteur(s):