Röntgenfoto of RX van de slikfunctie

Het röntgenfoto-onderzoek (RX) van de slikfunctie wordt meestal uitgevoerd bij slikproblemen. Het kan dan gaan om het zich regelmatig verslikken of het gevoel dat er eten blijft hangen in de keel. Tijdens het onderzoek worden foto’s genomen terwijl u contrastvloeistof drinkt.

Waarop moet u letten voor een röntgenfoto van de slikfunctie kan gemaakt worden?

Verwittig altijd als u mogelijk zwanger bent. Ook eventuele allergieën en medicatiegebruik (voornamelijk bloedverdunners) moet u melden aan de arts.

Hoe verloopt een röntgenfoto-onderzoek van de slikfunctie?

  1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  2. Ga naar wachtkamer 5.
  3. De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de mond en hals genomen worden. Aansluitend zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden als u contrastvloeistof drinkt.

Wat gebeurt er na een röntgenfoto-onderzoek van de slikfunctie?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA). Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de omkleedkamer.

Wanneer krijgt u de resultaten van een röntgenfoto-onderzoek van de slikfunctie?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie