Kamp je maanden na je COVID-19-infectie nog met aanhoudende symptomen van vermoeidheid, kortademigheid, mentale klachten en verminderd fysiek functioneren? Binnen het project PuRe-COVID onderzoeken we het effect van longrevalidatie bij langdurige COVID-klachten.
De studie is een samenwerking tussen het UZA, de UAntwerpen, het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en de Universiteit Hasselt. Doel van de studie is om na te gaan of patiënten met langdurige COVID-klachten baat hebben bij longrevalidatie bij een kinesitherapeut. Meer specifiek gaan de onderzoekers het effect na van longrevalidatie op de inspanningscapaciteit, klachten, dagelijks fysieke activiteit, spierkracht, longfunctie, angst, depressie en kwaliteit van leven. Bij een significant positief effect zal het team ook een kosten-baten-onderzoek doen van dergelijke revalidatie bij langdurige COVID.
Deelnemers aan de studie worden willekeurig verdeeld over twee groepen: een controlegroep en een revalidatiegroep. De revalidatiegroep volgt een gesuperviseerd en gepersonaliseerd longrevalidatieprogramma van 12 weken bij een kinesitherapeut in de privépraktijk naar keuze. Verder verwachten we van alle deelnemers:
Met de onderzoeken en (digitale) opvolging erbij, zal de studie ongeveer 9 maanden duren.
Om het effect van de revalidatie te kunnen aantonen, is het belangrijk dat er een controlegroep is die geen revalidatie of oefenprogramma volgt. Daarom is elke deelnemer even belangrijk voor het onderzoek!
Dan kom je mogelijks in aanmerking voor de studie.
Studiecoördinator PuRe COVID
Tess Volckaerts
03 821 23 95 | purecovid [at] uza [dot] be
De studie wordt uitgevoerd in opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Lees op de website van KCE de volledige studie-informatie en inclusiecriteria na.
Studiecoördinator PuRe COVID
Tess Volckaerts
03 821 23 95
purecovid [at] uza [dot] be