Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Pijnbestrijding bij kinderen met Kalinox

Pijnbestrijding bij kinderen met Kalinox

Voor sommige kleine procedures zoals een bloedafname of injectie kunnen we uw kind lichtjes verdoven met het gasmengsel Kalinox®. U vindt hieronder meer informatie. Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. 

Wat is Kalinox®?

Kalinox® is een mengsel van lachgas (50 %) en zuurstof (50 %) dat via een maskertje wordt toegediend. Het product werkt pijnstillend en vermindert de angst

Bijwerkingen zoals hoofdpijn en misselijkheid kunnen soms voorkomen, maar zijn mild en kortdurend. Er kan een kort tijdelijk geheugenverlies optreden: uw kind weet achteraf niet goed meer wat er gebeurd is.

Hoe verloopt de procedure?

Tijdens de procedure blijft uw kind bij bewustzijn. We praten met uw kind om het gerust te stellen en leiden het af door liedjes te zingen, verhaaltjes te vertellen of een spelletje te spelen. 

Uw kind ademt het gas rustig in via een masker. Het lijkt alsof hij/zij een groene ballon opblaast.

We dienen het product toe zolang de procedure duurt. De toediening gebeurt door mensen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Kalinox® is al na enkele minuten uitgewerkt. 

Als het een nuchtere bloedafname betreft, zullen we u dat specifiek melden. Anders moet uw kind niet nuchter zijn: een lichte maaltijd eten en drinken is toegestaan.

Hoe omgaan met pijn?

Zelfs onder Kalinox® kan de ingreep een beetje pijnlijk zijn. Soms is plaatselijke en/of algemene pijnstilling nodig, bijvoorbeeld via een verdovende pleister. Bespreek dit met de behandelende arts.

Hoe bereidt u uw kind voor?

Bereid uw kind al voor op de ingreep door te bespreken wat er gaat gebeuren. Dit kan al wat angst wegnemen. Als uw kind weet wat er gaat gebeuren, zal het ook beter meewerken en verloopt de ingreep vlotter.

Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met:

  • Afdeling kindergeneeskunde: tel. 03 821 32 51
  • bij een procedure op dermatologie: tel. 03 821 32 72
  • of de afdeling waar u een afspraak hebt gemaakt