Oververmoeidheid dreigt door chatten en smsen in slaapkamer

Oververmoeidheid dreigt door chatten en smsen in slaapkamer

Datum: 
05/06/2013

Twee op de drie tieners liggen ’s avonds laat in bed te sms’en of te chatten. Hoewel jongeren snel kunnen switchen tussen studeren en chatten, verstoort dat onlineverkeer de nachtrust. Junk sleep, zoals dat heet, kan leiden tot oververmoeidheid. En dat met de examens voor de deur.

Slaapgebrek kan overgevoeligheid voor stress veroorzaken, verminderde weerstand en gedrags- en concentratieproblemen. Net dingen die je tijdens de examens kan missen als kiespijn. “Tieners hebben tegenwoordig vier tot vijf toestellen op hun slaapkamer: een tablet, een gsm, een laptop, een radio, een tv”, zegt neuroloog Ilse De Volder van het UZ Antwerpen. “Onlangs nog zag ik reclame ‘over hoe zalig het wel is om op je slaapkamer tv te kunnen kijken en ook te kunnen sms’en, chatten en gamen’. Dat is dus níet zalig, integendeel, het kan ernstige slaapproblemen en oververmoeidheid veroorzaken.”

 “Dit heeft te maken met conditionering. Je bed associeer je met de plek waar je slaapt, maar als tieners elke avond tot diep in de nacht in hun bed met hun smartphone of tablet bezig zijn, verliezen ze die conditionering. Hun bed wordt in plaats van een rustplaats een plek waar ze actief en emotioneel zijn: ze
kijken tv, luisteren muziek, babbelen of troosten een vriendin. De activatie van de hersenen, zowel cognitief
- ze moeten aandachtig zijn - , als emotioneel - ze moeten betrokken zijn -, verstoort een gezonde overgang
van waak naar slaap. Momenteel onderzoeken we nog of de lichtsterkte van de tablets ook invloed heeft op de slaapkwaliteit.”

Tieners hebben ongeveer negen tot tien uur slaap nodig. Pas vanaf hun achttiende hebben ze genoeg aan acht uur. “Het slaapritueel is erg belangrijk”, benadrukt professor De Volder. “Dat ze hun smartphone nodig hebben als wekker is flauwekul, want een gewone wekker is niet duur. Dus: ban die tablet en gsm uit je kamer en zeg ergens in de woonkamer online slaapwel aan al je chatvrienden. Als slapen niet lukt, drink een kop thee of haal een frisse neus. En focus je niet op de klok.”

Tieners chatten niet alleen voor het slapengaan, ook tijdens het studeren blijven gsm en tablet constant in de aanslag. “Dat klopt, jongeren kunnen zeer snel telescoping of switchen tussen tv, tablet, chat en hun
wiskundeboek bijvoorbeeld”, zegt Kristof D’Hanens van jeugdorganisatie Mediaraven. “Ze doen dat beter dan volwassenen omdat sms en chat voor hen een vorm van samenzijn en contact zijn. Tijdens het studeren wordt er dan ook voornamelijk gechat over de leerstof, over moeilijkheden of ze moedigen elkaar aan. Volwassenen zien sms veel meer als iets om concreet af te spreken, voor jongeren – die met hun abonnement onbeperkt kunnen chatten – is het een manier om contact te houden of samen te studeren.”

bron: Gazet Van Antwerpen, 05-06-2013

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook