Over Tria-GO!

Over Tria-GO!

Tria-GO! is een project, ontstaan binnen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en AZ Monica, om via een aangepast trainingstraject en psychologische begeleiding na te gaan welke invloed sport heeft op het mentale welzijn en de fysieke fitheid van ex-kankerpatiënten. Uit diverse internationale studies blijkt dat fysieke activiteiten in combinatie met een aangepast dieet het risico op herval doet afnemen.

De 24 deelnemers aan het project zijn geselecteerd uit een groep van 60 mensen. Negen ex-borstkankerpatiënten en nog eens drie (mannelijke) ex-lever-, long- en darmkankerpa­tiënten zijn eind januari begonnen met hun training. Voorwaarde was minstens 18 jaar zijn en voor de ex-patiënten de medische behandeling achter de rug hebben. Iedereen is zowel oncologisch, psychologisch als sportmedisch gescreend om er zeker van te zijn dat het medisch verantwoord is om de ex-patiënten en hun buddy's op te trainen. Omdat het geen sporters of triatleten zijn, is iedereen uitgebreid getest op gebied van hart, longen, gewrichten en fiets- en loopinspanning. 

De rol van de buddy's in Tria-GO! is even bepalend als die van de ex-kankerpatiënten: iemand uit die omgeving betrekken in dit Tria-GO!-programma motiveert de ex-patiënt om het hele traject vol te houden. Het is voor de ex-patiënten bovendien een extra sociale stimulans om door samen met hun buddy een trainingsschema op te stellen én af te werken opnieuw te integreren in het gewone leven. Maar ook studiegewijs is het buddy-verhaal interessant: op medisch-technisch vlak kunnen we nu perfect de verschillen in conditieopbouw tussen een ex-kankerpatiënt en de buddy opvolgen. Ook enkele professoren en diensthoofden van het UZA nemen als peter of meter deel aan het trainingstraject.

Tria-GO! wordt gesteund door Think Pink, de nationale borstkankercampagne die behalve informeert en sensibiliseert wetenschappelijk onderzoek financiert. 

Deelnemers kunnen via Think Pink gesponsord worden.

Volg de belevenissen van de triatleten via hun blog!

Bron: Gazet Van Antwerpen, 25-01-2016

Laatst aangepast: 21 maart 2016
Auteur(s):