Op zoek naar 332 kandidaten om nieuwe poliovaccins te testen

Op zoek naar 332 kandidaten om nieuwe poliovaccins te testen

Datum: 
30/10/2018

Polio moet de wereld uit en daarvoor is een nieuw vaccin nodig. De Universiteit Antwerpen testte in 2017 twee kandidaatvaccins in Poliopolis, waarbij vrijwilligers een maand in quarantaine leefden. Nu voeren prof. Pierre Van Damme en zijn collega’s van UGent een vervolgstudie uit. “We zoeken 332 mensen en die hoeven deze keer niet te worden ‘opgesloten’.”

De definitieve uitroeiing van polio komt dichterbij. “Het huidige drinkbare vaccin heeft polio in vele landen een halt kunnen toeroepen, In uitzonderlijke gevallen kan dit vaccin een milde vorm van de ziekte veroorzaken”, zegt prof. Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen). “Om de laatste stap naar een poliovrije wereld te zetten, is er dus een nieuw vaccin nodig.”

In 2017 voerde het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) reeds een unieke studie uit met twee kandidaatpoliovaccins. Daarvoor leefden twee groepen van vijftien vrijwilligers 28 dagen lang in quarantaine in het containerdorp Poliopolis.

“Die studie is prima verlopen”, vertelt Van Damme. “Nu is het tijd voor een volgende stap. We gaan de twee kandidaatvaccins opnieuw testen bij vrijwilligers, maar die mensen hoeven deze keer niet in quarantaine te gaan.” De wetenschappers zoeken 332 gezonde volwassen tussen 18 en 50 jaar, die in hun kinderjaren een basisvaccinatie met het drinkbare poliovaccin (Belgen) of het inspuitbare geïnactiveerde poliovaccin gekregen hebben (bv. Nederlanders).

Uniek en zinvol onderzoek

Van Damme: “België en Nederland hebben in het verleden een verschillend poliovaccinatiebeleid gekend, wat voor deze wetenschappelijke studie een meerwaarde betekent. Volwassen Belgen en Nederlanders zullen een verschillende darmafweer vertonen ten opzichte van de twee nieuwe drinkbare vaccins, wat het onderzoek bijzonder zinvol en uniek maakt. We zoeken daarom naast Belgen ook Nederlanders die in België wonen en tijdens de studie niet naar Nederland teruggaan, omdat we rekening moeten houden met een lagere basisvaccinatiegraad in bepaalde delen van Nederland.”

De Universiteit Antwerpen (CEV) werkt voor deze studie samen met de Universiteit Gent (CEVAC). In elk van beide vaccinatiecentra zullen 166 mensen deelnemen. Telkens gaat het om 100 volwassenen die vroeger de drinkbare poliobasisvaccinatie kregen en om 66 mensen die vroeger de inspuitbare poliobasisvaccinatie kregen. Deze vaccinatiestudie is goedgekeurd door het Ethisch Comité van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Gent.

Een infoavond wordt aan de Universiteit Antwerpen (Campus Drie Eiken) georganiseerd op maandag 1 oktober om 19 uur.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven: 

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met cev [at] uantwerpen [dot] be of via 0496 23 07 31.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook