Onderzoek

Onderzoek

Datum: 
23/10/2008

Gebruik echografie voor opsporen peesletsels

Een belangrijke peiler binnen S.P.O.R.T.S. is onderzoek.
Recent was er een onderzoeksproject rond het gebruik van echografie voor het vroegtijdig opsporen van peesletsels bij topsporters.

'Bij een groep topbasketters onderzochten we de pezen die binnen deze sport het meest te lijden hebben', zegt prof. dr. Jan Gielen, UZA-radioloog en medisch coördinator van S.P.O.R.T.S. 'Als bleek dat een pees overbelast was, werd onder begeleiding van een coach of kinesitherapeut een speciaal oefenprogramma uitgevoerd. Op die manier konden we de kwaliteit van de pezen weer verbeteren, nog voor de overbelasting tot een onderbreking van de sportactiviteit had geleid. Dat onderzoek voeren we nu regelmatig uit.'


Onderzoek rond chronisch compartimentsyndroom

Er gebeurde ook onderzoek rond het chronisch compartimentsyndroom. Dat is een overbelasting van de spieren die gepaard gaat met zwelling en verminderde doorbloeding.
'Tot nog toe moest je voor de diagnose een erg pijnlijke drukmeting met een dikke naald ondergaan', legt Gielen uit. 'Maar voor de voorarm kan dit sinds kort ook met magnetische resonantie (MR), een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van radiogolven. We hebben de nieuwe methode getest bij motorcrossers, bij wie problemen aan de voorarm regelmatig voorkomen. Maar we kunnen het onderzoek ook doen bij niet-sporters met chronische overbelastingsklachten.'

Effect spiertraining op lange termijn

Ten slotte loopt er een onderzoek naar het effect van spiertraining op lange termijn, in samenwerking met de Hogeschool Antwerpen en de dienst cardiologie. Hierbij worden verschillende groepen betrokken: oudere personen, dansers, druggebruikers en jonge mannen die een hoogtetraining ondergaan. Het effect op de spieren wordt gemeten aan de hand van onder meer CT-scans (beeldvormingstechniek op basis van röntgenstralen) en MR.
'We willen MR gebruiken om na te gaan hoe spieren reageren op inspanning in diverse omstandigheden. Daaruit hopen we aangepaste trainingsschema's te puren', aldus Gielen.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook