Oncopsycholoog

Psychologische begeleiding

Elke kankerpatiënt die behandeld wordt in het UZA kan beroep doen op een psycholoog indien hij dit wenst. Kanker en de behandeling ervan kan voor de patiënt gevolgen hebben, niet alleen op lichamelijk vlak, maar kan ook van invloed zijn op zijn denk- en gevoelswereld, op zijn familiale, sociale en professionele relaties. De oncopsycholoog staat klaar voor patiënt en zijn familie vanaf het moment dat deze slecht nieuws te horen krijgen.

Oncologische revalidatie

Naast het begeleiden van patiënten  zetten deze psychologen ook (onderzoeks) projecten op. Een voorbeeld is de integratie van de psychosociale ondersteuning in de oncorevalidatie.

Het oncorevalidatieprogramma heeft als doel zowel de psychische gevolgen voor de patiënt en zijn naasten als de fysieke deconditionering ten gevolge van de ziekte en behandeling te beperken en het herstel te bevorderen.  Om dit doel te bereiken kan de patiënt reeds tijdens of na de behandeling deelnemen aan een groepsprogramma waarin een fysieke revalidatie en groepsgesprekken aansluiten op elkaar. De oncorevalidatie vindt plaats in 3 reeksen per jaar.

Lees de brochure 'herstellen na kanker'

Bekijk hier het programma voor de oncorevalidatie 2012