MS-patiënt zamelt zelf geld in voor onderzoek naar ziekte

MS-patiënt zamelt zelf geld in voor onderzoek naar ziekte

Datum: 
21/09/2023
Bron: 
Het Laatste Nieuws

Bert Laenen (53) uit Voortkapel (Westerlo) organiseert komende zaterdag in Meerhout Truckers4MS, een truckshow die geld inzamelt voor het MS-onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Bert, zelf ook een trucker, kreeg enkele jaren geleden de diagnose van MS en wil met zijn evenement het onderzoek van zijn behandelende arts ondersteunen. Wouter Demuynck

Bert Laenen kreeg in augustus 2019 de diagnose multiple sclerose, een levenslange neurologische aandoening waarbij op verschillende plaatsen in de hersenen het ruggenmerg ontstoken en beschadigd raakt. Daardoor werkt het centrale zenuwstelsel niet goed meer, wat kan leiden tot onder andere verlies van kracht of gevoel en evenwichts-en geheugenproblemen. Voor behandeling van zijn aandoening kwam Bert terecht in het UZA in Edegem, bij neuroloog dr. Barbara Willekens en haar team.

Bert kreeg te horen dat er voor MS geen genezing mogelijk is. Dr. Willekens stelde voor om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek dat nieuwe behandelingen test. Dankzij die behandeling is de situatie van Bert momenteel stabiel. Al jarenlang voert het UZA onderzoek naar de mechanismen van MS. Ook dr. Willekens en haar team onderzoeken momenteel de mogelijkheden van celtherapie en het diabetes-medicijn metformine, maar die onderzoeken kosten handenvol geld.

Diepladerchauffeur

Tijdens één van zijn behandelingen in het UZA stuitte Bert op een flyer van de UZA Foundation om het onderzoek naar MS van dr. Willekens te steunen. Zo rijpte bij hem stilaan het idee om een truckshow op poten te zetten ten voordele van het onderzoek van zijn behandelende arts. Trucks en alles daarrond behoren immers tot de dagelijkse leefwereld van Bert, aangezien hij zelf al jarenlang als vrachtwagenchauffeur de kost verdient. Momenteel werkt hij bij Kraanbedrijf D. Buermans in Olen als diepladerchauffeur.

Collega's

Mijn diagnose was een harde klap, ook voor mijn collega's. Toen ik met het idee voor een truckshow kwam, reageerden mijn mede-truckers enthousiast. We delen allemaal dezelfde passie voor trucks. Met dit initiatief willen ze me een hart onder de riem steken, vertelt Bert Laenen. Ook zijn baas, Daniël Buermans, regeerde positief en stelde spontaan zijn bedrijfsterrein in Meerhout ter beschikking waar de truckshow kan doorgaan en bezorgde contacten voor sponsoring van het evenement.

De truckshow Truckers4MS vindt plaats op zaterdag op 23 september in Meerhout, aan Nijverheidsweg 15, vanaf 14 uur. Tijdens de truckshow zijn er allerlei leuke activiteiten te beleven voor jong en oud zoals het bewonderen van nieuwe en authentieke trucks, waarbij een jury de mooiste truck zal bepalen, maar ook animatie voor kinderen in het kinderdorp. Voor een hapje en een drankje zijn er verschillende eetstandjes.

's Avonds zijn er optredens van Fenix en The Party Crew en een dj-set tot in de late uurtjes. De volledige opbrengst gaat integraal naar het onderzoek van dr. Willekens. De toegang is gratis.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook