Middel tegen overgewicht verkleint kans op diabetes

Middel tegen overgewicht verkleint kans op diabetes

Datum: 
05/07/2017

Een internationaal team van onderzoekers onderzocht de werking van het medicijn liraglutide en ontdekte dat het de kans op de ontwikkeling van type 2 diabetes aanzienlijk kan verlagen De studie met medewerking van de Universiteit Antwerpen UZA werd in The Lancet gepubliceerd.

De studie werd uitgevoerd door de universiteiten van Dublin en Liverpool in samenwerking met onderzoekers wereldwijd. Gedurende een periode van drie jaar onderzochten ze bij meer dan 2.250 volwassenen met prediabetes - dat bij de meeste mensen binnen tien jaar tot type 2-diabetes leidt - het effect van liraglutide, een middel dat tegen overgewicht wordt gehanteerd. 

"De geadviseerde behandeling bestaat uit dagelijks één injectie met liraglutide", aldus prof. Luc Van Gaal (Universiteit Antwerpen en diensthoofd Endocrinologie in het UZA). "Het stimuleert gewichtsverlies door in interactie te gaan met dat deel van de hersenen dat onze eetlust en energie-inname controleert."

De onderzoekers wilden nagaan of 3.0 mg van het medicijn ook zou volstaan om bij patiënten met prediabetes de ontwikkeling van type 2-diabetes te verlagen. Van Gaal: "Patiënten in 27 landen en op 191 onderzoeksites namen deel. De helft kreeg gedurende 160 weken dagelijks een dosis liraglutide, de andere helft een placebo. Alle deelnemers gingen ook op dieet en kregen het advies meer te sporten."

Uit de studie blijkt dat het medicijn, in combinatie met lichaamsbeweging en een gecontroleerd dieet, het risico op type 2-diabetes al met 80% verlaagt over een periode van slechts drie jaar. De deelnemers die liraglutide kregen, waren over diezelfde periode meer afgevallen dan zij die een placebo kregen. 

"Op basis van onze bevindingen kan liraglutide 3.0 mg ingeschakeld worden als nieuwe therapeutische aanpak voor patiënten met obesitas en prediabetes, om het risico op de ontwikkeling van type 2-diabetes en de daarbij gorende complicaties aanzienlijk te verminderen", besluit professor John Wilding van de University of Liverpool. 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook