Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

KanjerKetting: een lichtpuntje voor kinderen met kanker

KanjerKetting: een lichtpuntje voor kinderen met kanker

De behandeling van kanker bij kinderen is zwaar en duurt lang. Na een tijdje zien kinderen steeds meer op tegen bepaalde ingrepen of onderzoeken. Een kleine beloning kan soms wonderen doen. Daarom gebruikt het UZA de 'KanjerKetting', naar een idee van de Nederlandse Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’.

Wat is de KanjerKetting?

De KanjerKetting is voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar die behandeld worden voor een vorm van kanker. Uw kind krijgt na elke behandeling, ingreep of onderzoek een speciale kraal. Die kralen vormen een persoonlijke en kleurrijke ketting die het verloop van de behandeling weergeeft.

Hoe werkt de KanjerKetting?

Bij de diagnose ontvangt uw kind een koordje, een kraal met een anker (teken van hoop) en letterkralen met zijn of haar naam. Na elke behandeling of ingreep krijgt uw kind een nieuwe
kraal. Elke kraal heeft een eigen betekenis. Zo vormt uw kind zijn persoonlijke, kleurrijke KanjerKetting.

    kanjerketting

Waarom een KanjerKetting?

De KanjerKralen zijn kleine beloningen, maar betekenen meer. Ze zijn een lichtpuntje tijdens de zware behandeling en geven kinderen iets om naar uit te kijken. De KanjerKetting helpt uw kind ook bij het verwerken van de ziekte en behandeling. Door de KanjerKetting kan uw kind praten over zijn ziekte met ouders, broers en zussen, klasgenootjes en andere patiëntjes. Aan het einde is de KanjerKetting een tastbare en betekenisvolle herinnering aan een ingrijpende periode.

Lees ook het persbericht over de lancering van de KanjerKetting op 21 januari 2013.

Lees ook de folder over de KanjerKetting.