Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Jas aan en naar buiten!

Jas aan en naar buiten!

Datum: 
09/04/2021

In bomen klimmen, kampen maken, voetballen op het plein … Buiten spelen is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook noodzakelijk voor hun ontwikkeling. Zelfs – of beter: vooral – tijdens de coronacrisis.

Kinderen ravotten steeds minder in open lucht: in 2019 speelde in Vlaanderen maar liefst 37 procent minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. De coronacrisis heeft die trend nog versterkt. ‘We moeten kinderen stimuleren om naar buiten te komen, ook in tijden van

COVID-19’, waarschuwen kinderpneumologe Kim Van Hoorenbeeck en kindercardioloog Mahmoud Zaqout van het UZA. 

‘De coronamaatregelen, zoals het sluiten van scholen en parken, en het beperken van hobby’s maken dat kinderen minder vaak naar school lopen, minder sportlessen volgen en minder vaak op de speelplaats spelen’, zegt Zaqout. Van Hoorenbeeck: ‘Vooral kinderen die op een appartementje in de grootstad wonen, kwamen het afgelopen jaar weinig buiten.‘ Een enorm probleem, want ravotten in de frisse lucht is noodzakelijk voor hun ontwikkeling. 

11 redenen om je kinderen naar buiten te sturen:

 1.Minder overgewicht

Kinderen die buiten spelen, bewegen meer. En dat is cruciaal om overgewicht, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen op latere leeftijd te voorkomen. De basis voor hart- en vaataandoeningen wordt al gelegd vanaf je zesde levensjaar. Helaas haalt 85 procent van de Europese kinderen de minimum­hoeveelheid beweging – 60 minuten per dag – niet. Een huizenhoog probleem, want cardiovasculaire aandoeningen veroorzaken jaarlijks 5,7 miljoen overlijdens in Europa.

2.Betere conditie

Wanneer kinderen lopen, klimmen, springen … verbetert hun conditie en trainen ze verschillende spiergroepen. 

3.Schoolprestaties

Bij het bewegen raken de hersenen goed doorbloed. Die ‘brainfitness’ zorgt voor betere prestaties op school.

4.Sterkere immuniteit

In de natuur komen kinderen in aanraking met microben waardoor hun immuniteit versterkt. Ze worden daardoor minder vaak en minder ernstig ziek. 

 5.Betere motoriek

Door te klimmen, te knikkeren en tikkertje te spelen, ontwikkelen kinderen hun fijne én grove motoriek. Ze leren ook beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten. 

 6.Virussen

Buiten verspreiden virussen, zoals het coronavirus, zich minder snel dan binnen. 

7.Angsten overwinnen

Buiten spelen betekent ook grenzen verleggen, omgaan met risico’s en je angsten overwinnen. In de open lucht ervaren kinderen bovendien minder stress: ze doen leuke dingen en hoeven nergens anders aan te denken.

 8.Gezondere lucht

De buitenlucht is gezonder dan het binnenmilieu. Veel binnenblijven kan astma en allergieën verergeren, het slijmvlies irriteren …

9.Vitamine D

Door zonlicht maak je vitamine D aan, wat dan weer onmisbaar is voor de groei en behoud van stevige botten en tanden.

10.Beter slapen

Daglicht ondersteunt het natuurlijke dag-nachtritme door in te werken op serotonine en melatonine. Kinderen die buiten spelen, slapen daardoor beter.

11.Betere ogen

Dankzij het overvloedige daglicht hebben kinderen die buiten spelen betere ogen. Bovendien kijken ze minder lang op hun gsm, tablet … wat het risico op bijziendheid verlaagt. 


Ravotten zonder zorgen

Laat je kinderen zo veel mogelijk buiten spelen, maar zorg dat ze het veilig doen. ‘Tijdens de lockdown zagen we een stijging van het aantal ongevallen in en rond het huis’, zegt dr. Marjolein Mattheij, pediater-spoedarts in het UZA. ‘Veel ouders moesten namelijk werken en tegelijk op hun kinderen passen.’ 

Enkele tips om ongelukken te voorkomen:

  • Hou kinderen in de gaten als ze op het terras of het balkon spelen. Kleintjes gaan graag op ontdekking en klimmen dan overal op en af. (Surf voor meer tips naar www.goedgezind.be ) 
  • Ventileer alleen met ramen op kipstand en vermijd trapjes waarmee je kind het raam kan openen. 
  • Wees oplettend als er water in de buurt is. Zelfs in een kleine hoeveelheid water kunnen kleine kinderen al verdrinken.
  • Bezoek parken en speeltuinen op de minst drukke momenten om besmetting met het coronavirus te vermijden. 
  • Klets je bij met andere ouders in de speel­tuin? Spreek af wie op de kleintjes let.
  • Zorg ervoor dat kinderen niet aan het gereedschap in het tuinhuis kunnen wanneer ze in de tuin spelen. 
  • Kleed kinderen op koude dagen voldoende warm aan, en smeer ze in de zomer goed in tegen de zon. Trek ze een fluohesje aan als ze buiten willen spelen in het schemerdonker.
 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook