Interventieradiologie: Minimaal litteken, maximaal resultaat

Interventieradiologie: Minimaal litteken, maximaal resultaat

Datum: 
08/04/2022

Opereren zonder snijden: dat is interventieradiologie in een notendop. De interventieradiologen van het UZA introduceren geregeld nieuwe, soms baanbrekende ingrepen. Zo behandelen ze sinds kort ook bloedklonters in de longen, waarmee ze patiënten een lang verblijf op intensieve zorg besparen.

Interventieradiologie zit in de lift. De voordelen zijn dan ook onmiskenbaar: patiënten kunnen snel na de behandeling naar huis, herstellen vlot en houden maar een minuscuul litteken aan de ingreep over. ‘Dat komt doordat we maar een klein sneetje maken, doorgaans in de lies. Meestal voeren we via die weg een katheter, een dun buisje, op onder begeleiding van röntgenstraling’, legt dr. Thomas Jardinet van interventieradiologie uit. Met zes interventieradiologen zet het UZA sterk in op deze specialiteit.

Bloedklonters wegzuigen

Het team introduceert geregeld nieuwe technieken die de levenskwaliteit van de patiënten verhogen of hen een zware ingreep besparen. ‘Sinds kort behandelen we ook longembolieën, bloedklonters in de longen dus’, zegt interventieradioloog dr. Maarten Niekel. ‘Met behulp van een dikke katheter kunnen we zelfs relatief grote bloedklonters wegzuigen. Het alternatief voor die ingreep is een zware behandeling met bloedverdunners. Die houdt altijd een risico op een bloeding in en betekent ook een lang verblijf op intensieve zorg voor de patiënt. Terwijl met deze nieuwe ingreep patiënten zich na afloop al meteen een stuk beter voelen.’ De techniek, die de dienst radiologie als eerste in de Benelux toepaste, werd geïntroduceerd in nauwe samenwerking met andere disciplines van het recent opgerichte Pulmonary Embolism Respons Team van het UZA. Verwacht wordt dat de behandeling een hoge vlucht zal nemen.

Chronische kniepijn

Een andere veelbelovende techniek is de behandeling van kniepijn via embolisatie, het dichtmaken van bloedvaten (zie ook p. 24-25). ‘Het gaat om een relatief nieuwe toepassing van een bestaande techniek’, zegt Jardinet, die de ingreep op doorverwijzing van orthopedist dr. Krik Heusdens uitvoert. ‘Vandaag biedt hij ook een oplossing voor sommige patiënten die blijvende kniepijn hebben door artrose of na de plaatsing van een knieprothese. Die pijn ontstaat vermoedelijk doordat abnormale bloedvaatjes in die zone in contact staan met kleine zenuwen in de buurt. We sluiten de bloedvaatjes af door er kleine partikels in te spuiten. Na afloop hebben patiënten veel minder pijn en zijn ze een stuk mobieler. Tot nog toe voerden we de behandeling alleen in studieverband uit, maar de voorlopige resultaten zijn heel bemoedigend.’

Stent tegen aneurysma

Interventieradiologie speelt ook een grote rol binnen de behandeling van hersenaneurysma’s: dat zijn uitstulpingen van een bloedvat, die een verhoogd risico op een hersenbloeding geven. ‘Sommige daarvan behandelen we vandaag met een speciale stent, de flow diverter’, zegt interventieradioloog prof. dr. Maurits Voormolen. ‘Dat doen we bij aneurysma’s met een brede basis, die voordien niet of slechts met een groot risico op complicaties te behandelen waren. De flow diverter is een stent met heel fijne mazen die nauwelijks bloed doorlaat. We plaatsen die over de hals van het aneurysma. Aanvankelijk moesten patiënten na de ingreep sterke bloedverdunners nemen vanwege de kans op trombose, wat dan weer een risico op bloedingen gaf. Maar met het nieuwste type, dat met een speciale laag is bekleed, is het risico op trombose veel kleiner.’ De dienst behandelt jaarlijks een tiental patiënten met de nieuwe techniek. ‘Geen grote aantallen, maar die patiënten zijn goed geholpen, terwijl ze vroeger nauwelijks opties hadden’, besluit Voormolen. 

 

Info: dienst interventieradiologie: T 03 821 38 03

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook