Ik doe dit voor al mijn lotgenoten

Ik doe dit voor al mijn lotgenoten

Datum: 
25/06/2019

Yves Vandeputte uit Brecht fietst van 19 tot 27 juli van Spanje naar Hemiksem. Hij brengt zo een hulde aan zijn dochter Shana (4), die twintig jaar geleden overleed aan onvoorziene complicaties bij kinderreuma. Yves werkt ook aan een boek over de impact hiervan op het gezin. De epiloog komt er pas na de fietstocht.

“Ook al is het al zolang geleden, het verlies blijft heel intens, alsof het gisteren pas is gebeurd. Het tragische voorval heeft veel teweeggebracht. Niet alleen binnen ons gezin, maar ook in de omgeving. Vaak wisten mensen niet hoe ze ermee om moesten gaan. Ze reageerden heel verschillend. Sommigen liepen liever in een verre bocht om ons heen.”

“Ik werk aan een boek over de afgelopen twintig jaar. Dat zou in 2020 moeten uitkomen. Naar aanleiding daarvan heb ik ook contact gezocht met de behandelende arts van toen. Blijkt dat ze twee weken na het overlijden van Shana haar ontslag had ingediend. Het voorval had haar te erg aangegrepen. Dankzij andere artsen en medewerkers is ze toch aangebleven. ”

Vandeputte benadrukt dat er in die voorbije twee decennia ook mooie zaken zijn gebeurd. “We hadden onze zoon Yannick (18) nooit gehad. Dat is ook heel bijzonder. Hij heeft Shana nooit gekend. Die zou nu 23 jaar geweest zijn.” Het gezin heeft ook nog een dochter Melissa (25).

1.600 kilometers
 
Vooraleer Yves Vandeputte het boek afwerkt, onderneemt hij dus nog eerst een zware fietstocht, samen met zijn broer Philippe. “Aanvankelijk wilde de fietstrip ik in alle stilte ondernemen. Stilaan groeide het besef dat ik het niet alleen voor mezelf kon houden, dat ik de wereld van lotgenoten kleur kon geven. Zo is de idee van de sponsortocht 'Cycling for the smile of a child' gegroeid.” Het wordt een tocht van om en bij de 1.600 kilometer met daarin 19.000 hoogtemeters. “Mensen die een ongeneeslijk ziek kind hebben, zijn ook aan een uitputtende klimtocht bezig. Hun hele leven draait errond. Er zijn de financiële implicaties en uiteraard is er de emotionele impact op alle gezinsleden. Anderzijds verzetten wetenschappers bergen, al lopen ze vaak tegen muren aan. Deze zware tocht moet die inspanningen symboliseren.”
 
Geert Noels
 
Yves werkt in de financiële sector en kwam zo in contact met econoom Geert Noels. Die heeft zich bereid getoond om het ambassadeursschap op zich te nemen. Hij fietst zelfs de laatste 115 kilometer met Yves en Philippe mee. “Ik doe dit soort dingen heel weinig, maar de integere en warme persoonlijkheid van Yves en zijn doorzettingsvermogen spreken me erg aan”, aldus Geert Noels. Het feit dat het om een persoonlijk en erg kleinschalig initiatief gaat, vormde een andere drijfveer voor de fietsende econoom. “Ik heb het sowieso meer voor de underdog, voor het individu dat een duwtje in de rug nodig heeft.”
 
Yves Vandeputte verzamelde op eigen houtje alle nodige middelen voor de sponsortocht. “Ik wilde 20.000 euro ophalen, vooral via bedrijven, zelfstandigen en kmo's uit mijn directe omgeving.” De teller staat momenteel op zo'n 25.000 euro. Sponsoring kan nog altijd.
 
De opbrengst van 'Cycling for the smile of a child' gaat naar twee goede doelen. Een onderzoekslijn in het UZA die moet leiden tot een snellere en betere diagnose bij diverse vormen van kinderreuma. Het tweede doel is de vzw Villamax uit Hemiksem die gezinnen met een zwaar ziek of ongeneeslijk ziek kind gratis een onbezorgde week vakantie aanbiedt.
 
Op 27 juli vindt er nog een afsluitende Charity-fuif plaats in Depot Deluxe in Hemiksem, de thuishaven van Villamax. Daar vindt ook de apotheose van de fietstrip plaats. “Van op het Ladeuzeplein in Leuven kunnen mensen meerijden naar Hemiksem. Daarvoor hebben al vijftig mensen ingetekend. Ook mijn oudste dochter fietst mee.” Die eindtocht zal via livestreaming te volgen zijn in de zaal in Hemiksem. Intekenen hiervoor kan ook nog altijd.
 
Op vrijdag 19 juli beginnen Yves en Philippe aan hun tocht die ehen in negen etappes van het noorden van Spanje naar Hemiksem voert.
 
Je kan het duo volgen via Facebook en op https://cyclingforthesmileofachild.webhero.be/
 
Elke Lamens

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook