Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Hard sporten? Hartproblemen

Hard sporten? Hartproblemen

Datum: 
15/07/2014

Volgens topcardioloog Christiaan Vrints (UZA) moeten we niet alleen drinken, maar ook sporten met mate . Steeds meer mensen spelen met hun leven in een sportcultuur die steeds sneller gaat. Een op de vijf duursporters riskeert zelfs hartproblemen. 'Onze politici pronken liever met hun eigen fitheid, dan in te grijpen.'

De hartproblemen van veldrijder Niels Albert en het overlijden van een jonge loper tijdens de twintig kilomter door Brussel: sporten lijkt niet langer gezond. In het vakblad voor cardiologen concludeert Christiaan Vrints, diensthoofd cardiologie van het UZ Antwerpen, dat een beetje sporten zeer bevorderlijk is voor het hart. Maar wie lange en intense fietstochten maakt of marathons aaneen rijgt, riskeert zijn hart in de vernieling te sporten. Vaak zonder het zelf te beseffen. "Ik blijf het recreatief sporten promoten," zegt Vrints.

Toch waarschuwt hij voor hoogmoed. "Heel wat duursporters die geregeld een marathon lopen of extreme fietstochten maken, krijgen vroeg of laat te maken met littekens op hun hartspier. Dat leidt tot hartritmestoornissen en jaagt het risico op plotse overlijdens flink de hoogte in. Uit recente studies blijkt dat één op vijf duursporters daarmee te kampen krijgt. Toch schrikwekkende cijfers." Vrints: "Marathonlopers, wielrenners en langlaufers lopen tot tien keer meer risico op voorkamerfibrilatie of hartritmestoornissen. Daar komt bij dat het risico toeneemt naarmate de sporter aan meer van die extreme wedstrijden meedoet. Wie zich niet forceert, haalt voordeel uit het sporten.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat wie aan een lage snelheid jogt, minder sterft door hartproblemen. De cijfers vertonen echter een U-vormige curve. Het voordeel gaat volledig verloren bij joggers die meer dan vier uur aan hogere snelheid lopen." In het verleden konden studies geen verband leggen tussen hevig sporten en hartproblemen. Volgens Vrints namen die onderzoekers te weinig duursporters op in hun testpanel. "Zweeds onderzoek bewijst nu wel degelijk dat een dertigjarige die vijf uur per week intens gaat sporten, meer risico loopt op hartritmestoornissen op latere leeftijd. Bij hevige fysieke activiteit wordt er vijf keer meer bloed in de aorta gepompt. Dat leidt tot overbelasting en alle gevolgen vandien. Als we veteranen van ultramarathons en triatlons controleren, vinden we bij de helft littekens op de hartspier. Ook autopsies van zeer getrainde atleten geven aan dat de sporters hun eigen hart in de vernieling hebben gesport."

Cardiologische garage

Veertigers en vijftigers die nooit veel gesport hebben in hun leven en dan toch besluiten om zeer veel te lopen of te fietsen, riskeren hun leven. "Ze raken verslaafd aan de endorfines die vrijkomen door het lopen en leggen de lat steeds maar hoger. Onze sportcultuur bestaat tegenwoordig uit steeds maar snellere en straffere prestaties, maar voor de potentiële risico's waarschuwt niemand."

Vrints pleit dan ook voor regelmatige controles. "Sporters van middelbare leeftijd moeten extra voorzichtig zijn. Zoals oudere wagens steeds vaker naar de garage moeten voor nazicht en onderhoud, hebben ook de sportveteranen hun cardiologisch nazicht nodig. We moeten niet alleen het elektrische netwerk checken zoals nu met een cardiogram gebeurt, maar ook de brandstofinjectie en het vermogen van de kleppen en de motor."

Pronkende politici

Het is niet zo moeilijk om de littekens op de hartspier in een vroeg stadium op te sporen. Duursporters gaan daarom best geregeld onder de MRI-scanner. "Helaas beschikken Belgische cardiologen amper over deze scanners. De overheid kan organisatoren van grote sportmanifestaties verplichten om enkel deelnemers met een medische sportkeuring toe te laten. Nu mag iedereen starten, dus ook minder fitte sporters die zich toch graag eens willen bewijzen."

Verbetering ziet hij niet onmiddelijk, want politici koketteren maar al te graag met hun eigen sportieve prestaties. "Onze politici pronken graag met hun fitheid aan de start van een loopwedstrijd. Dus nemen ze geen maatregelen om amateursporters tegen zichzelf te beschermen. Dat zal wellicht zo blijven, tot er na een volgende dode een rechtszaak komt. Daarbij kunnen de organisatoren burgerlijk aansprakelijk worden gesteld voor een uitgelokte hartaanval."

Bron: De Morgen, 15-06-2014

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook