Hangpubers krijgen rekening 10 jaar later gepresenteerd

Hangpubers krijgen rekening 10 jaar later gepresenteerd

Datum: 
06/02/2019
Pubers die de hele dag in de zetel hangen, worden daar niet meteen dik van, maar krijgen de rekening vaak pas 10 jaar later gepresenteerd. Waar de globale overgewichtcijfers voor België stabiel blijven, zitten die voor de jongste groep in de lift. "We zien nu het effect van een zittende levensstijl bij de jongere generatie."

Net iets meer dan de helft van de Belgen (51%) legt te veel gewicht in de schaal. De meesten van hen (33%) kampen met overgewicht (BMI hoger dan 25), terwijl bijna één op de vijf (18%) aan obesitas lijdt (BMI hoger dan 30). Dat blijkt uit een bevraging van 1.000 landgenoten door iVox, in opdracht van PronoKal Group. De cijfers liggen in lijn met de bevindingen van eerder onderzoek naar overgewicht en obesitas. Wél nieuw is de verschuiving van het fenomeen naar de jongere generatie. In de categorie 18- tot 34-jarigen weegt nu al 41% te veel en is 15% obees. "Die piek bij adolescenten en jongvolwassenen is een recente evolutie", zegt ook professor Luc Van Gaal van het UZ Antwerpen. "De percentages in de oudere leeftijdscategorieën liggen wel hoger, maar zijn al enkele jaren redelijk stabiel."

Kalf nog niet verdronken

Als verklaring voor de tendens wijst Van Gaal voornamelijk naar onze zittende levensstijl. "We zien nu het effect van te weinig beweging. Kinderen en jongeren zitten veel meer dan vroeger. Ze kijken binnen naar een scherm in plaats van buiten te spelen." Dat leidt in veel gevallen niet tot een directe toename van het BMI. Maar dat betekent niet dat ongezond gedrag in je jonge jaren 'ongestraft' blijft. "De leeftijd van 18 jaar is cruciaal om ook later een gezond gewicht te hebben. Het kan best dat je tussen je 15de en 18de te weinig beweegt en ongezond eet, maar toch slank blijft, en 10 jaar later wél te zwaar wordt. Al die jaren zijn de vetcellen systematisch blijven toenemen. Dat uit zich dan rond je 30ste in overgewicht."

Naast het gebrek aan beweging speelt uiteraard ook voeding een grote rol. "Vandaag zijn er meer tweeverdieners, die minder tijd hebben om zelf vers te koken en naar bewerkte maaltijden grijpen. Recente studies tonen daarnaast een verband tussen slaaptekort en een groter risico op overgewicht."

Hoewel een ongezonde puberteit er dus voor kan zorgen dat je rond je 30ste te veel gaat wegen, betekent dit niét dat het kalf verdronken is. "Het is nooit te laat om iets te doen aan overgewicht", aldus nog professor Van Gaal. "Maar: hoe vroeger je het aanpakt, hoe beter. Twintigers en dertigers die nu een ongezond cijfer zien op de weegschaal, raad ik aan om dringend werk te maken van een andere levensstijl. Het probleem van overgewicht wordt vaak onderschat, omdat het nog niet zo ernstig is als obesitas. Pak je het echter niet aan, dan kan je vijf jaar later wel obees zijn."

Ingewikkeld hoeft zo'n gezonde levensstijl overigens niet te zijn. Volgens prof. Van Gaal zijn de klassieke tips - veel groenten en fruit, beetje vis, mager en wit vlees, zoveel mogelijk vers koken - goud waard. "Laat je vooral niet verleiden tot de zoveelste voedingshype, want meestal is er geen enkele wetenschappelijke basis."

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook