Fonds COVID-19

donate

 

België werd hard getroffen door het coronavirus (COVID-19). Meer dan ooit is duidelijk hoe belangrijk wetenschappelijk onderzoek is. UZA foundation heeft daarom in het begin van de pandemie het COVID-19 fonds opgericht. Dankzij dit fonds wordt het vooruitstrevende wetenschappelijk onderzoek naar COVID-19 ondersteund. Jouw ondersteuning bij dit onderzoek maakt hét verschil.

Tijdens de pandemie 

Dankzij jullie warme steun en giften tijdens deze pandemie zijn er toen 5 onderzoeksprojecten gefinancierd die verder onderzoek verrichten rond de opsporing en behandeling van COVID-19. 

COVID-19 Grants 

Ondertussen kunnen we dankzij jullie steun nog 2 bijkomende projecten mogelijk maken. Prof. Filip Van Den Eede ontvangt €100.000 voor zijn onderzoek bij patiënten met long-COVID. Prof. Eva Lion ontvangt €50.000 voor haar studie rond vaccinatie efficiëntie bij kankerpatiënten. 

Prof. Filip Van Den Eede is medisch coördinator van de dienst psychiatrie op het UZA. Prof. Eva Lion Lion is groepsleider van de Tumorimmunologiegroep van het Laboratorium voor Experimentele Hematologie bij de UAntwerpen en coördineert klinisch kankeronderzoek bij het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde aan het UZA.

Meer dan 30% van personen die een COVID-19 besmetting hebben doorgemaakt ontwikkelt langdurige klachten, zelfs bij een mild verloop. Hierbij vertonen patiënten met long-COVID vaak neuropsychologische symptomen zoals concentratie- en geheugenproblemen, angst, depressie en slaapstoornissen. Het biologische mechanisme hiervan is echter onvoldoende gekend. De studie van prof. Van Den Eede en het team van SINAPS (dr. Skorobogatov, dr. De Picker en prof. Morrens) heeft als doel een mogelijke relatie te zoeken tussen de neurospychologische symptomen, immunologische biomerkers en het speekselcortisolgehalte bij deze long-covid patiënten, teneinde een mogelijke behandeling te ontwikkelen. 

Ook het specifieke immuunantwoord van kankerpatiënten op de toegepaste vaccinatiestrategie tijdens de COVID-19 pandemie zal in de diepte worden uitgemeten. Hierbij zal heel precies T-celanalyse en bioinformatica, ter verwerking van grote hoeveelheden data, worden ingezet. Prof. Lion en haar team willen op die manier de inzichten uitbreiden ter uitwerking van vaccinatiestrategieën voor kwetsbare bevolkingsgroepen tijdens toekomstige pandemieën. 

Wil jij ook het COVID-19 fonds steunen met een gift? Dan ben jij onze reddende engel.


Laatst aangepast: 13 januari 2023
Auteur(s):