Elektrisch Akoestische Stimulatie, EAS

EAS is het eerste gehoorimplantaat dat een oplossing biedt voor personen met een gedeeltelijke doofheid. Zij hebben een mild tot matig gehoorverlies in de lage frequenties en ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies in de hogere frequenties. Net zoals bij een cochleair implantaat wordt de inwendige spoel operatief onder de huid geplaatst en wordt de elektrode in het binnenoor geplaatst. Het uitwendige deel, de spraakprocessor wordt achter het oor gedragen. Deze is verbonden met een oorstukje.

Hoe werkt Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)?

EAS combineert de technologie van een cochleair implantaat (CI) met de akoestische versterking van een klassiek hoortoestel. De lage tonen worden akoestisch versterkt en via het oorstukje in de gehoorgang doorgegeven. De spraakprocessor zet de hoge tonen om in een elektrisch signaal dat rechtstreeks via de geïmplanteerde elektrode de gehoorzenuw stimuleert.

Wie komt in aanmerking voor Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)?

Gehoorgestoorden met een gedeeltelijke doofheid die een EAS willen, doorlopen eerst een selectieprocedure van het CI team van het UZA. U wordt medisch, sociaal en psychologisch onderzocht om uw geschiktheid voor het dragen van een EAS na te gaan. Uw gehoorstoornis moet ook aan een aantal criteria voldoen (o.a. Een gehoorverlies van minstens 85 dB HL en een spraakverstaan dat lager of gelijk is aan 30%).

Hoe gebeurt de plaatsing van Elektrisch Akoestische Stimulatie (EAS)?

De NKO-chirurg plaatst het EAS tijdens een operatie onder algemene narcose. U verblijft 2 dagen in het ziekenhuis en u bent 3 à 4 weken werkonbekwaam. Na de operatie functioneert het implantaat nog niet. Als uw oor volledig genezen is (vier weken post-operatief), gebeurt de eerste afregeling en heeft u de eerste ‘geluid- en hoorsensatie’.

Elektrisch Akoestische Stimulatie
een Elektrisch Akoestische Stimulatie

Meer info vindt u op www.medel.com en www.hearring.com