Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Een referentiecentrum?

Een referentiecentrum?

Datum: 
29/03/2017
Bron: 

Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Een referentiecentrum is een derdelijnscentrum, wat inhoudt dat patiënten ernaar doorverwezen worden door hun huisarts, specialist of een ander ziekenhuis. Het maakt dan ook altijd deel uit van een netwerk van ziekenhuizen die samenwerken. Op die manier wil de overheid de expertise rond een bepaalde ziekte centraliseren: hoe meer ervaring artsen en andere zorgverleners kunnen opdoen, hoe beter ze worden.
 
Het UZA omvat onder meer referentiecentra voor chronische pijn, kindernefrologie, mucoviscidose, neuromusculaire ziekten, erfelijke metabole aandoeningen, opvolging prematuren, diabetes bij kinderen, hemofilie en aids. Om erkend te worden als referentiecentrum moet een dienst aan heel wat voorwaarden voldoen. Zo wil de overheid de kwaliteit waarborgen voor de patiënt.
 
Referentiecentra begeleiden de patiënt in alle stadia van de ziekte. Bovendien werken ze multidisciplinair: verschillende artsen-specialisten werken er samen en de patiënt krijgt ook paramedische, psychologische en sociale ondersteuning. Om die brede zorg te kunnen aanbieden, krijgen de referentiecentra extra financiële middelen van de overheid. Vaak gelden wel bepaalde voorwaarden vooraleer patiënten terechtkunnen in zo’n referentiecentrum.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook