Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Drie op tien Belgen heeft slaapprobleem

Drie op tien Belgen heeft slaapprobleem

Datum: 
06/11/2008Meer dan drie keer per week moeilijk inslapen, te vroeg wakker worden of simpelweg veel te weinig uren slapen: het overkomt drie op de tien Belgen. De leeftijdsgroep 55+ scoort het slechtst, zegt prof. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA.

Moe of chronisch moe, slecht geslapen of een slaapprobleem... de lijn is soms dun. Er circuleren dan ook heel wat verschillende cijfers en stellingen rond Belgen en hun slaapgedrag. Om na te gaan of de Belg een reëel slaapprobleem heeft of niet, voerde onderzoeksbureau IPSOS een grootschalige wetenschappelijke slaapenquête uit.

Vrijgezellen slapen beter
Drie op de tien Belgen slapen slecht: ze hebben moeite om in slaap te vallen, ze worden te vroeg definitief wakker en/of de totale slaapduur is te kort. Over de hele lijn hebben vrouwen meer slaapproblemen dan mannen. Van alle slechte slapers hebben vrouwen zelfs twee tot drie keer meer last van in- en doorslaapproblemen en te vroeg wakker worden. Ook slapen gescheiden mensen en alleenstaanden slechter dan vrijgezellen.

Drie keer per week slaapklachten
“De leeftijdsgroep 55+ scoort het slechtst. Dat is op zich niet verwonderlijk, want vanaf de leeftijd van 55 jaar vermindert de natuurlijke hormoonafscheiding melatonine in de hersenen sterk. Dit neurohormoon speelt een belangrijke rol in de slaap- en waakcyclus en regelt onze behoefte aan slaap. Wel opmerkelijk is dat één derde van de Belgen een reëel slaapprobleem heeft, d.w.z. minstens drie keer per week slaapklachten gedurende een half jaar”, aldus professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Uur minder slaap
Uit de enquête blijkt ook dat de meeste mensen minder uren slapen dan ze aangeven nodig te hebben. Zo heeft bijna een op de twee Belgen (44%) acht uur slaap nodig om de volgende dag fit te starten, terwijl maar een derde van de Belgen (32%) effectief acht uur per nacht slaapt. In vergelijking met resultaten van 2002 slaapt de Belg anno 2008 een vol uur minder per nacht.

Man/vrouw
Wat de totale slaapduur betreft, acht op de tien Belgen slapen dagelijks zes tot acht uur. Er slapen meer vrouwen minder uren (5 uur, 4 uur of minder dan 4 uur) dan mannen. Maar er slapen ook meer vrouwen meer uren per nacht (meer dan 9 uur) dan mannen. Over het algemeen geven mannen wel aan met minder uren slaap toe te komen dan vrouwen.

Twee van de drie respondenten die een slaapprobleem hebben, doen er niets aan: omdat ze maar af en toe last hebben van hun slaapprobleem, of omdat ze ermee hebben leren leven. Wie wel voor een behandeling kiest, gebruikt klassieke slaapmedicatie (6%) of natuurlijke remedies (2%) of een combinatie van beide (1%). Van de 55-plussers neemt een op de tien Belgen een klassiek slaapmiddel. De behandeling wordt meestal voorgeschreven door de arts (86%).

Campagne
Artsen en professoren van Belgische slaapcentra willen de Belg bewustmaken van het belang van een goede slaap en lanceren een nationale informatiecampagne en een website, www.ikwilslapen.be. Slecht slapen haalt immers de levenskwaliteit onderuit en kan in ernstige gevallen leiden tot gezondheissproblemen zoals hoge bloeddruk, obesitas en cardiovasculaire aandoeningen.

Contact

Prof. dr. Johan Verbraecken, medisch coördinator slaapcentrum

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook