Dr. Femke Dijkstra ontvangt de ‘Delsys Prize 2020-2021’ van De Luca Foundation

Dr. Femke Dijkstra ontvangt de ‘Delsys Prize 2020-2021’ van De Luca Foundation

Datum: 
20/11/2021

Dr. Femke Dijkstra doet in het UZA onderzoek naar biomerkers in de slaap. Met als doel: de vroege tekenen te ontdekken van de ziekte van Parkinson tijdens de slaap. Tijdens haar onderzoek is gebleken dat personen die later de ziekte van Parkinson ontwikkelen, een verhoogde spierspanning hebben tijdens de REM-slaap. Terwijl er bij gezonde personen een verlamming van de spieren optreedt tijdens de REM-slaap, kampen toekomstige parkinsonpatiënten met een ongeremd en onrustig dromen, roepen in slaap, uit bed vallen ed. Bij personen die nog geen ziekte van Parkinson hebben, maar wel kampen met REM-slaapgedragsstoornissen en waarbij andere oorzaken uitgesloten zijn, ontwikkelt zich waarschijnlijk in de meeste gevallen de ziekte van Parkinson. Hiernaast is gebleken dat patiënten met de ziekte van Parkinson in een zeer vroeg stadium minder goed kunnen bewegen tijdens de slaap, vaker op hun rug liggen en moeilijker kunnen draaien.

De ontdekking van deze biomerkers, kan van grote waarde zijn om patiënten eerder te kunnen diagnosticeren met de ziekte van Parkinson en in de toekomst deze patiënten ook eerder te kunnen behandelen. Met dit onderzoek heeft dr. Femke Dijkstra de ‘Delsys Prize’ ontvangen van de De Luca Foundation.

 Bekijk de uitleg over de prijs en het onderzoek op:

 

https://www.delucafoundation.org/work-on-rem-sleep-without-atonia-as-prodromal-neurophysiological-sign-of-parkinsons-disease-wins-the-18th-annual-delsys-prize/

https://www.uza.be/uza-foundation/projecten/neurologie/parkinson-biomerkers-voor-een-vroegtijdige-diagnose

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook