Aandoeningen bij allergologie

Bij een allergie reageert het afweersysteem van het lichaam op een stof of een omgevingsfactor waarop het normaal niet zou mogen reageren. 

Behandelingen bij diëtiek

De voedingsdeskundigen van de afdeling diëtiek worden ingezet voor voedingsadvies bij verschillende specialismen in het UZA. Op deze pagina vindt u een overzicht van de behandelingen die de diëtisten aanbieden op de verschillende diensten. 

Diagnose en behandeling van metabole aandoeningen

Op tijd een diagnose stellen is cruciaal. Een aantal stofwisselingsziekten zijn behandelbaar. Het UZA is een erkend centrum (conventie met het RIZIV) voor de behandeling van erfelijke metabole aandoeningen (CEMA).

Kinderallergieën

Een juiste en zo vroeg mogelijke diagnose is belangrijk. Bij allergieën is een consequente behandeling, met de juiste medicatie op het juiste moment, cruciaal. U vindt hier een aantal allergieën die regelmatig voorkomen bij kinderen.

Mucoviscidose of cystische fibrose

Cystische fibrose (mucoviscidose of taaislijmziekte) is een erfelijke aandoening waarbij het slijm in de longen, in het maagdarmkanaal, de lever en de alvleesklier abnormaal taai is.

Neurologische aandoeningen kinderen

Het UZA behandelt kinderen met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de spieren en de zenuwen.

Nierdialyse

Als medicatie en dieet bij nierfalen niet langer volstaan, is nierfunctievervangende therapie aangewezen. Dialyse is de oplossing voor patiënten die niet in aanmerking komen voor niertransplantatie of om de periode tot de transplantatie te overbruggen.

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling van obesitas

Onderzoek en behandeling kindergastro-enterologie

De dienst kindergastro-enterologie, hepatologie en nutritie onderzoekt en behandelt kinderen met maag- en darmproblemen, leverziekten, voedingsproblemen en chronische buikpijn.

Onderzoeken bij S.P.O.R.T.S.

Met de resultaten van de tests bij S.P.O.R.T.S. brengt iedere sporter zijn prestaties naar topniveau.

Operatieve behandeling van obesitas

Als er onvoldoende blijvende resultaten geboekt worden met diëten en lichaamsbeweging, kan een chirurgische ingreep (bariatrische heelkunde) helpen. 

Over kinderdiabetes

Bij diabetes of suikerziekte produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. In het UZA wordt de aandoening vastgesteld en behandeld.

Persoonlijke aanpak obesitas bij kinderen

Het obesitasteam onderzoekt de factoren die de oorzaak en het gevolg van overgewicht kunnen zijn. We gaan voor een kindvriendelijke en persoonlijke behandeling.

Zorgen voor uw baby

Hoe gaan borstvoeding en afkolven in hun werk? Lees hier praktische info over de verzorging van uw baby.