Dienst longziekten

Dienst longziekten

Datum: 
11/04/2019

Wie?
Het team omvat 13 longartsen, twee assistenten in opleiding, drie consulent-longartsen, naast kinesitherapeuten, ergotherapeuten, tabakologen, verpleegkundigen, longfunctie-analisten en secretariaatsmedewerkers.
 
Met wie?
De dienst werkt nauw samen met het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA), het Slaapcentrum, de thoraxchirurgen en intensieve zorg, maar ook met andere zorgverleners van het ziekenhuisnetwerk Helix, dat zes ziekenhuizen in de regio groepeert. Daarnaast vervult de dienst een derdelijnsrol voor zijn vier speerpunten.

Hoe?
De klemtoon ligt op hoogstaande zorg, opleiding en onderzoek. Om de kwaliteit van de zorg te meten, brengt de dienst feedback van patiënten over hun behandeling en levenskwaliteit systematisch in kaart via de methode van ICHOM. Dat is een internationale organisatie die daarvoor standaardcriteria opstelt.

Vier speerpunten

Speerpunten van de dienst pneumologie zijn:

  • niet-invasieve beademing van patiënten die thuis chronische ademhalingsondersteuning nodig hebben, onder wie ALS-patiënten
  • de behandeling van longkanker en longvlieskanker, onder meer met immuuntherapie, waarbij voortdurend vernieuwende klinische studies plaatsvinden.
  • de behandeling van slaapgebonden ademhalingsstoornissen, zoals slaapapneu
  • longtransplantatie

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook