ALERT-studie: studie naar impact luchtvervuiling op respiratoire gezondheid bij COPD- en astmapatiënten

Twee masterstudenten geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen, Eline Galle en Stijn Verresen, voeren in het kader van hun masterproef een onderzoek uit naar luchtverontreiniging en de impact hiervan op de gezondheid.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met prof. dr. Thérèse Lapperre van de dienst longziekten van het UZA.

Wat is het doel van het onderzoek?

Luchtvervuiling is een ernstig probleem en heeft een grote impact op onze samenleving. Het doel van de studie is om luchtverontreiniging in kaart te brengen alsook de effecten van luchtvervuilingspartikels op de gezondheid en adem. Concreet wordt er onderzocht of er een verschil is in respiratoire klachten en VOC-patroon binnen de patiëntengroep afhankelijk van de blootstellingsgraad. Daarnaast willen we ook bestuderen of er een verschil is in respiratoire gevoeligheid tussen patiënten met longziekten en gezonde vrijwilligers.

Kom ik in aanmerking voor de studie? 

  • U bent minimum 18 jaar.
  • U woont in Antwerpen.
  • U bent gekend met een COPD- of astmaproblematiek op de dienst longziekten van het UZA (tenzij gezonde vrijwilliger: dan geen astma of COPD).
  • U spreekt, begrijpt en leest Nederlands.
  • U had geen astma/COPD opstoot (“exacerbatie”) in de afgelopen 6-12 weken (dus geen Medrol of antibiotica moeten nemen hiervoor, of niet opgenomen geweest in het ziekenhuis hiervoor).  
  • U heeft in de afgelopen 2 jaar geen diagnose van kanker (“maligniteit”) gekregen.  
  • U heeft geen actieve infectieziekte op dit moment. 

Wat houdt het onderzoek in voor mij?

Tijdens dit onderzoek meten we de luchtvervuiling thuis, zowel binnen- als buitenshuis, via simpele sensoren*. We sturen de sensoren op naar u thuis (via de post) en vragen om deze zelf op te hangen voor 1 maand. Geen zorgen, uiteraard zit hier een goede handleiding bij.

Op het einde van de maand komen we bij u langs voor een ademstaal (praktisch: u blaast via een mondstuk in een opvangzak) en een spirometrie (longfunctietest). Daarnaast vragen wij u om op die moment enkele vragenlijsten in te vullen. We vragen hiervoor 1 à 2 uur van uw tijd.

Mogelijks wordt de meting later een keer herhaald, maar we beginnen alvast met 1 keer.  

Ook maken we een inschatting van de luchtverontreiniging in uw buurt, door middel van reeds beschikbare gegevens uit andere projecten. Hiervoor wordt uw adres (geanonimiseerd) doorgestuurd naar collega’s van het departement Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. 

* Een voorbeeld van zo’n simpele sensor voor fijn stof: een kartonnen kaartje (+/- 10 cm breed), dat bedekt wordt met een fijne laag vaseline waarin fijn stof zich over de periode van een maand zal verzamelen. Deze kartonnetjes plakken met tape binnen en buiten aan bv. een muur.

Interesse of meer info? 

Heeft u nog vragen of wil u zich aanmelden voor de studie? Spreek gerust uw behandelend UZA-longarts aan voor de verdere informatie.

U kan ook steeds een mailtje sturen naar alert [dot] longziekten [at] uza [dot] be.

Disclaimer

We zoeken voor de eerste aanmelding 100 deelnemers. Uiteindelijk worden hiervan 44 deelnemers geselecteerd op basis van enkele criteria om verder mee te doen in het onderzoek. Dit is nodig om goede conclusies te trekken uit dit onderzoek. Bent u uiteindelijk toch niet geselecteerd? Dan danken wij u bij voorbaat voor uw interesse en medewerking.

Onderzoeksteam

Onderzoekers: Eline Galle en Stijn Verresen

Onderzoekspromotor: prof. Thérèse Lapperre.

Verder krijgen we ondersteuning van Kevin Lamote en Eline Schillebeeckx uit het LEMP, onder begeleiding van Prof. De Winter. 

Deze studie is ook een samenwerking met het departement bio-ingenieurswetenschappen onder begeleiding van prof. Roeland Samson. Wegens zijn afwezigheid wordt dit overgenomen door Karen Wuyts en Hanne Hendrickx.

Laatst aangepast: 06 september 2022
Auteur(s): Team longziekten